Chebská Svoboda bude hostit Free Fler Market

Již po osmé se chebská Svoboda zaplní originálními výrobky, které budou prezentovat výtvarníci a řemeslníci nejen z našeho regionu. Organizátorky Free Fler Marketu si připravily pro návštěvníky pestrý program, ve kterém nebudou chybět například kreativní dílny, přednáška i hospicový bazárek.

Free Fler Market se v Chebu koná již od roku 2012. Původně se konal vždy na jaře a podzim. Pro letošní rok se rozhodly organizátorky uspořádat akci jen jednu, a to tuto neděli 20. listopadu od 10 do 18 hodin. O tom, co mohou návštěvníci vidět, vyzkoušet si nebo si nakoupit dárky pro své blízké si povídalo Živé Chebsko z jednou z organizátorek Lenkou Houtke.Svoboda-o-víkendu-patřila-šikovným-rukám

 

Jak vznikla myšlenka pořádat dnes již tradiční akci?

To jsme se jednou „s holkama“ (s Petrou Vorlovou a Lenkou Kremovou) potkaly na nějakém trhu a přišly jsme na to, že nám na Chebsku nějaká taková „marketová“ akce chybí, také nám trochu chyběla odvaha se do toho pustit, ale nakonec jsme si řekly, že za pokus nic nedáme. A pomalu všechno začalo dostávat jasné obrysy….

Od počátku bylo myšlenkou marketu něco víc, než jen trh. Chtěly jsme nabídnout návštěvníkům také možnost něco si vytvořit a vyzkoušet techniky, kterými výrobky vznikají. Nabídnout doprovodný program, který buďto pobaví nebo něčemu přiučí. Také jsme se jednohlasně shodly, že pokud to bude jen trochu možné, pokusíme se zároveň pomoci někde, kde je to potřeba. Vystavovatelé proto každoročně věnují některé své výrobky, které jsou pak nabízené na speciálním prodejním místě, a výtěžek z jejich prodeje jde na podporu útulku pro psy v Horní Hraničné. Zároveň mohou návštěvníci přinést hračky, pamlsky, granule, deky… cokoliv, co chtějí útulku darovat, ale nemají možnost to tam třeba sami dopravit (na rovinu – ano, útulek je malinko z ruky). Za těch několik marketů jsme již také spolupracovaly s různými chráněnými dílnami, organizacemi typu Člověk v tísni nebo třeba Diecézní charitou.

Co vše mohou na akci návštěvníci vidět nebo vyzkoušet si?

Tentokrát to bude bazárek, který organizuje Hospic Sv. Jiří na balkoně. Dobrovolníci zde budou nabízet oblečení, doplňky či hračky, které si budou moci návštěvníci nakoupit za příspěvek, jehož výši si sami určí. Veškerý výtěžek půjde na pomoc umírajícím a jejich rodinám.  Hospic s námi spolupracoval již na minulém marketu a věříme, že se to povedlo a že naši návštěvníci nejen přispěli na dobrou věc, ale odnesli si i skvělé úlovky.

Zábavně vzdělávací program bude probíhat od 14 hodin v hlavním sále a půjde o přednášku na téma „Prevence a terapie stravou“ PharmDr. Margit Slimákové, kterou lze označit za jednu z předních českých odbornic v oblasti stravování.  Kdo ji znáte, víte, na co se můžete těšit, a kdo ne, tak ji přijďte poznat. Neb na stravování je vždy co zlepšovat.

Market nabídne také velký počet kreativních dílen, bude minimálně 15 různých možností, co si vytvořit. Klasikou je třeba velmi oblíbené smaltování, výroba mýdel nebo recyklace materiálů, které se běžně vyhazují. Ale bude také spoustu příležitostí zkusit si něco neobvyklého, například broušení skla nebo vypalování do dřeva…

Kolik vystavovatelů bude prezentovat svoje originální výrobky?

Co se týká prodejců, řemeslníků či jiných tvořivých duší, po dlouhé úvaze jsme vybraly 40 přihlášených, abychom je nějak zvládly po Svobodě rozmístit – takže Svoboda bude plná od vchodových dveří až po balkón. A tak trochu doufáme, že se tam všichni vejdeme 🙂 Nabídka bude pestrá a budou to jak marketové stálice, ke kterým se návštěvníci každoročně vracejí pro doplnění zásob produktů či ozdob, tak spousta nováčků, které ještě nikdy neviděli. Nebudou chybět produkty z medu, ručně vyráběná mýdla, šité doplňky ani vánoční dekorace. Šperky všeho druhu, hračky z rozličných materiálů nebo třeba tkané zboží či keramika. Nejspíš by bylo vhodné někoho zmínit, ale je strašně těžké vybrat, protože všichni jsou skvělí a dělají svoje produkty s láskou.

Tak třeba po několika letech dorazí znovu do Chebu nabídnout své smaltované výrobky Jana Koutková, která pracuje pod značkou Sváča, a nejenže dorazí až z Prahy, ale kdykoliv někoho potkáte s doplňkem od ní, vždycky ho poznáte, má jedinečný styl. Z nováčků je třeba velmi zajímavá tvorba Zdeňky Bílkové, která se věnuje převážně steampunku – jo, to jsou ta hodinová kolečka a podobná hejblátka. Nebo třeba něco pro pány – dorazí také Jirka Šobr se svojí značkou Trikajirka, který sám navrhuje, řeže a aplikuje netradiční potisky triček, a jehož tvorba je hlavně o mandalách, indiánech, symbolech… To jen tak na okraj, aby se neřeklo, že je celý market jen „pro ženské“. Takhle bych mohla ještě dlouhou dobu pokračovat prakticky s každým prodejcem, ale dlouhé čtení nudí, tak se prostě přijďte podívat.