Cheb má nové odpočinkové zákoutí

V klášterním komplexu Františkánského kláštera je další zrekonstruovaná zahrada. Nově vzniklé zákoutí bude propojené s klášterní zahradou, do které se vstupuje z Hradební ulice, a rajským dvorem, který obklopuje Křížová chodba.IMG_2326 na web správná

„Od roku 2015 se ve františkánském klášteře intenzivně pracuje. Změnami prochází nejen vnitřní prostory, ale především venkovní zahrady. Klášterní komplex zakoupilo město Cheb v roce 2006 od Plzeňského biskupství za 19 milionů korun,“ uvedla mluvčí chebské radnice Simona Liptáková. Od té doby město začalo do komplexu investovat.

„V roce 2015 byla provedena kompletní rekonstrukce zastaralého a zcela nevyhovujícího sociálního zázemí, které se nachází v prostorách klášterní kapitulní síně. Prostory byly od 60. let minulého století neudržované a také tak podle toho vypadaly. Na tuto etapu jsme v letošním roce navázali a postupně začali měnit podobu rajského dvora, který byl veřejnosti do té doby nepřístupný. Došlo k opravě fasád přilehlých klášterních traktů a revitalizaci tzv. vnitřní zahrady. Tam došlo k realizaci zahradnických a sadovnických úprav tak, že hodláme na jaře příštího roku tento prostor zpřístupnit veřejnosti,“ uvedl správce památkových objektů města Tomáš Dostál.

Návštěvníci se mohou již od jara těšit také na dvě nové expozice. Písařskou dílnu a křížové chodbě bude neinstalovaná výstava mapující nejvýznamnější středověké církevní řády a kongregace.

Celkové náklady prací v areálu františkánského kláštera šplhají k částce více jak čtyři a půl milionu korun.