Literární Františkovy Lázně jsou zpět

Soutěžní festival Literární Františkovy Lázně (LFL) se dočkal obnovy. Organizátoři připravili řadu novinek. Festival je tak nově česko-německý, víc přístupný veřejnosti a soutěž je určená pro školy. 

První ročník se konal již v roce 1982 a většina lidí, kteří byli s jeho počátky spjatí, se vrátila “na místo činu” v rámci slavnostního zahájení, které neslo název Stará garda s novou tváří. Během něj došlo i k uvedení Alexandry Berkové, spoluzakladatelky festivalu, in memoriam do Síně slávy. LFL potrvají až do 19. listopadu a na milovníky literatury čeká bohatý program. Podle básnířky a jedné z organizátorek Aleny Vávrové festival navazuje na svou tradici, ale přináší i řadu vylepšení. 

“Letošní 19. ročník je jiný například tím, že soutěžní je jen pro vybrané školy, větší část festivalu je totiž otevřená široké veřejnosti. Liší se také tím, že některé z pořadů LFL jsou zahrnuty do celorepublikových „Dnů Poezie“ s mottem “Žádný člověk není ostrov sám pro sebe.”, které mají podporu Ministerstva kultury,” popsala. Podle Aleny Vávrové je ještě důležitější změnou to, že letos je festival česko-německý. Svůj největší podíl na tom má Olga Kupec, která se pohybuje na obou stranách hranice – profesně i soukromě. Obě řeči jsou zároveň jejím koníčkem a jak prozdradila, ve volném čase ráda překládá. Díky jejím kontaktům se navíc podařilo aktivně zapojit i německé autory. “V Německu například vyšla kniha o lázeňském trojuhleníku z literární stránky a právě LFL jsou v něm zmíněné. Myslím, že je do budoucna na čem stavět,” řekla Olga Kupec na tiskové konferenci.

Z obnovení festivalu má radost i františkolázeňský starosta Jan Kuchař a doufá, že bude úspěšně pokračovat i v dalších letech. “Kdyby nebyly ambice, aby se uskutečnil i 20. ročník, tak na jeho obnovení vůbec nepracujeme,” vysvětlil. Podle něj by LFL mohly být motivační pro školáky a mladé lidí. “Do města v rámci něj přijíždí ikony české literatury. A já věřím, že i to může další generaci inspirovat, aby začali psát nebo třeba kreslit.” Jak prozradil, součástí kulturního kalendáře ve Františkových Lázní by se měl do budoucna stát i Festival kresleného humoru.

Více foto zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2367910