Kostel v Paliči má nové lavice

Dalšího vylepšení se dočkal kostel sv. Anny v Paliči. Po opravách na věži, kde bylo vyměněné oplechování štítů i sedlových stříšek, se kostel dočkal nových lavic. Dobrovolníci je usadili v rámci páteční brigády. Adventní koncert tak už proběhne v mnohem důstojnějším prostředí.palič lavice 2

V kostele se také letos poprvé po sedmdesáti letech sloužila mše, kterou celebroval lipovský rodák Ferdinand Kohl z Klingenthalu a Peter Fořt z Kraslic. Mše byla sloužena v českém i německém jazyce a šlo o obnovu na sedmdesát let přerušené tradice.

Kostel sv. Anny v Paliči představuje zajímavou sakrální stavbu tohoto regionu. Na současném místě stavby nad původním zámeckým a hospodářským areálem je doložena původně zámecká kaple. V letech 1751 až 1756 byla kaple přestavěna a rozšířena na kostel v pozdně barokním slohu. Další přestavba proběhla pak v roce 1840, kdy byl kostel klasicistně přestavěn. Tehdy došlo k prodloužení původní lodi o novou převýšenou část a k přístavbě hranolové věže na západě. Další stavební úpravy jsou zaznamenány k roku 1905, kdy byla nově zastřešena věž kostela vysokou jehlancovou střechou.