Cyklisté budou mít parkování pro svá kola. Tématem jsou i cyklostezky

Stojany na kola v Mariánských Lázních už řadu let chybí. To se ale příští rok změní. Město jich nakoupí padesát. Pracuje se také na cyklostezkách, které by se měly podle vedení radnice řešit regionálně.

Stojany budou moderní a objeví se mimo jiné v lokalitách – u základních škol, hotelové školy, hudební školy, divadla, muzea, gymnázia, nemocnice, Domu dětí a mládeže Dráček a u sportovní haly Slovan. Například umístění u divadla bylo mezi zastupiteli diskutovaným tématem, nakonec ale došlo ke shodě. Do divadla se nechodí jen na představení a stojany využijí například i zaměstnanci. Špatnou, ale zároveň také dobrou zprávou je, že město nezískalo dotaci. „Chtěli jsme využít dotaci z prevence kriminality, ale nemáme ve městě žádnou lokalitu se zvýšenou kriminalitou,“ řekl místostarosta Vojtěch Franta. Město tak musí nové stojany zafinanovat ze svého rozpočtu a půjde o 225 tisíc korun.stojany na kola M. L.

Na co ale stojany, když ve městě nejsou cykloklostezky?

Podle starosty Petra Třešňáka je důležité řešit tuto problematiku regionálně – tak, aby na sebe trasy navazovaly. „Názorným příkladem toho, pokud se to tak neděje, je cyklostezka Chebská – Úšovická, která vede odnikud nikam,“ podotkl starosta. „V Mariánských Lázních ale naštěstí nemáme takový provoz, aby zde nebylo možné jezdit i bez cyklostezek,“ doplnil. Finance by se tak podle něj mohly využít spíš na nějakou cyklistickou atrakci, která by sloužila místním lidem a přitáhla by i turisty. „Osobně bych byl rád, kdybychom mohli vybudovat například síť singltreku, což jsou stezky pro terénní cyklistiku,“ dodal.

Výjimkou, co se týká klidného provozu, je ale cesta z Mariánských Lázní do Velké Hleďsebe. „Cyklostezka v těchto místech chybí, už se ale začalo s jejím projektováním,“ dodal.