Místo po Baťovi nejspíš nezůstane prázdné

 

 Už je jasné, jak bude s největší pravděpodobností vypadat prostor po Baťovu paláci v Mariánských Lázních. Jedna realitní kancelář už začala nabízet prostor v novém objektu, který zde má vyrůst.Baťa 1

„Projekt byl konzultován na komisi urbanistiky,“ potvrdil na tiskové konferenci místostarosta Mariánských Lázní a architekt Vojtěch Franta. „Úroveň architektury vychází z typografie původního ‚Bati‘, což je pozitivní,“ konstatoval.

Pozemek už nepatří původnímu vlastníkovi. Ten ho prodal ještě v době, kdy Baťův palác stál. I přes to má v prvních patrech sídlit společnost Baťa, v dalších by měly být administrativní prostory a apartmán.

Baťův palác

Obchodní dům Baťa vyprojektoval Baťův dvorní architekt Vladimír Karfík jako funkcionalistický nárožní dům v roce 1932. Baťův dům byl vrcholným dílem českého funkcionalismu a byl památkově chráněn od 7. května 2001. Až do června roku 2014 sloužil nepřetržitě jako prodejna obuvi. Dům ale doplatil na nekvalitní hlinitanový cement, který se ve třicátých letech minulého století používal zcela běžně. Po celé Evropě se kvůli tomuto materiálu samovolně zřítilo několik domů. V bývalém Československu bylo používání těchto cementů zakázáno již v roce 1957. Ještě v roce 1985 došlo v Uherském Hradišti k samovolné destrukci části železobetonové nosné konstrukce výrobního objektu a zahynulo zde několik lidí. Na konstrukci se před jejím zřícením neprojevovaly poruchy, které by na hrozící nebezpečí upozorňovaly. V roce 1971 se zřítila bez zjevné příčiny část stropu v Polsku, v roce 1974 v Anglii. Vinou použité příměsi do betonu, která dovolila stavbu nebývale zrychlit a tím pádem i zlevnit. Při stavbě firma použila na tehdejší dobu moderní beton s příměsí hlinitanu, který umožňoval stavět i v zimě. Takové betony jsou velmi stabilní, ale najednou o svou pevnost přijdou a nosný skelet se začne rozpadat. V roce 2014 i zde zjistili dělníci vážné problémy při běžné revizi stavu budovy. Při opravě prasklin ve sklepě se na ně vyvalila část zdiva. Následovala návštěva statika, který po odebrání a prozkoumání vzorků zdiva nařídil budovu okamžitě evakuovat. Rozhodnutí nepotěšilo památkáře z Národního památkového ústavu v Lokti, kteří v prvním kole žádost majitele o povolení demolice odmítli. Památková ochrana pak byla 10. listopadu 2014 zrušena. Nakonec se rozhodlo o demolici a od listopadu 2015 do února 2016 se demolice Baťova paláce v Mariánských Lázních uskutečnila. (zdroj: Miroslav Landa, www.zanikleobce.cz)

Foto: realityfuture.cz