V pátek startuje festival Film Sokolov, hlavním tématem letos bude Kontakt

Tento týden začíná 16. ročník filmového festivalu Film Sokolov, jehož letošním dramaturgickým tématem je Kontakt. Vše propukne v pátek 21. října od půl osmé večer slavnostním zahájením v Městském kulturním domě v Sokolově. Poté bude následovat promítání snímku Vyšší moc a němého filmu Aelita: Královna z Marsu s živým hudebním doprovodem – od elektroniky až k motorové pile – v podání brněnské kapely s názvem Pavel Ondračka. Od pátku do neděle je pro návštěvníky připraven pestrý filmový program, ve kterém budou filmy celovečerní, krátké, hrané, dokumentární i animované. Mezi výrazné festivalové snímky patří například komedie Věry Chytilové Kopytem sem, kopytem tam, uctívaný i zakazovaný erotický film Korida lásky či fantazijní animovaný film o kontaktu dvou civilizací Divoká planeta. Doprovodný program nabídne divákům přednášku Film a naše komunikace s jinými věky v podání Ivana Klimeše, filmového historika a autora knižní novinky Kinematografie a stát v českých zemích 1895-1945. Během nedělního dopoledne návštěvníky čeká tradiční výlet s místním historikem a pedagogem Vladimírem Bružeňákem, který představí sokolovskou historii v novém světle. Letošní nefilmovou novinkou jsou také třicetiminutové lekce jógy, které návštěvníkům pomohou znovu navázat kontakt s vlastním tělem. Vstup na festival je jako každoročně volný.filmový festoval Sokolov

V duchu letošního tématu navázal Film Sokolov užší spolupráci se sokolovským historikem a pedagogem Vladimírem Bružeňákem. Návštěvníci se budou moct hlouběji seznámit s místní historií díky jeho sobotní přednášce Sokolovské osudy – velké příběhy malého regionu ve 20. století. Netypickou aktivitou pro filmový festival je nedělní výlet po okolí, který si však v programu Film Sokolov našel své stále místo. V neděli od deseti hodin ráno proto na přednášku naváže právě výlet po krásách Sokolovska s Vladimírem Bružeňákem v roli průvodce. Výlet je naplánován do dvacet kilometrů vzdálené obce Šindelová k rozvalinám vysokých pecí, přírodní památce Šindelová a k pomníku Němců zabitých těsně po válce.

Páteční festivalová přednáška nazvaná Film a naše komunikace s jinými věky se bude zabývat nejen reflexí minulosti, ale i přítomnosti a budoucnosti, a to za pomoci filmového média. „Žít přítomnost není možné bez projekcí minulosti a budoucnosti, vztahování se k jiným časovým rovinám. Fikční zakoušení minulosti i budoucnosti ve filmu bylo pro společenskou komunitu vždy lákavou nabídkou, a to tím spíše, že tyto výlety do jiných věků ve skutečnosti neomylně cílí do přítomnosti. To je na nich právě to vzrušující,“ naznačuje směr své přednášky docent Ivan Klimeš, který působí jako pedagog na Katedře filmové vědy Univerzity Karlovy.

Film Sokolov v rámci spolupráce s festivalem studentů teorie audiovize Zlatý voči představí vítězné krátké snímky 21. ročníku, jimiž jsou Pravda nebo lež a Anatomie místa od talentované filmařky a studentky Centra audiovizuálních studií FAMU Haruny Honcoop. Režisérka své krátké experimentální filmy uvede osobně a během své návštěvy v Sokolově také natočí filmový materiál pro svůj budoucí dokumentární snímek týkající se staveb postavených za éry socialismu.

 

Příznivci krátkých filmů se mohou těšit také na sobotní dopoledne, které patří právě tomuto formátu. Prvním promítaným snímkem bude singapurský dokument, Můžeš se to prostě naučit, při němž autorka sleduje svou babičku při přípravě tradičního receptu. Během filmu dochází ke střetu dvou generací i ke snaze vzájemně se pochopit. Poté následuje napínavé drama Operátorka pojednávající o telefonistce záchranné linky. Dopoledne krátkého filmu uzavře animovaný snímek Takový nádherný den od Dona Hertzfeldta, jednoho z nejvýraznějších zastánců krátkého filmu jako formátu, v němž je možno vytvářet audiovizuální umění, a nikoliv pouze reklamy. „Krátké filmy jsou v kinech uváděny často jen jako předfilmy těch celovečerním. My věříme, že krátký film je svébytný formát, který si zaslouží své místo v distribučních kanálech i mimo internetové platformy.“ říká hlavní dramaturgyně festivalu Zuzana Černá.

Filmově-vzdělávací seminář Film Sokolov připravují každoročně studenti a absolventi různých oborů na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy za laskavé finanční i organizační podpory města Sokolov a Ministerstva kultury.