Čínská BWI Group začala v Chebu vyrábět tlumiče pro luxusní značky automobilů

BWI Group slavnostně otevřela svou první výrobní halu v ČR. Díky investici za cca 750 milionů korun v regionu postupně vznikne 300 nových pracovních míst. V hale o rozloze 15 000 m2 se rozběhla výroba tlumičů pro evropské výrobce automobilů

Čínská společnost Beijing West Industries (BWI Group) slavnostně otevřela novou výrobní halu v Panattoni Parku Cheb. Přední světový výrobce automobilových komponent již do nové budovy nainstaloval technologie,

a mohl tak zahájit výrobu tlumičů pro luxusní značky automobilů. Díky investici ve výši 750 milionů korun postupně vznikne v Chebu a okolí 300 nových pracovních míst. BWI Group měla dosud ve světě šest výrobních závodů: tři v Číně a po jednom v Mexiku, Velké Británii a Polsku.

 

„Vyrábíme automobilové komponenty pro celý svět, a proto také potřebujeme mít po celém světě výrobní závody. Cheb jsme si vybrali kvůli kvalifikované a konkurenceschopné pracovní síle a výbornému dopravnímu spojení do Německa, kde sídlí někteří z našich významných odběratelů. Zahraniční expanze je nyní pro čínské společnosti přirozená a já věřím, že naše investice je ráznou odpovědí na počáteční kritiku, že Číňané v České republice nevytvářejí výrobní závody ani pracovní místa pro místní lidi,” řekl Yun An Jiang, prezident společnosti BWI.

 

„Asi jsem nenapravitelný patriot, ale vždy jsem hrozně pyšný na to, když můžu říct, že se nějaká významná technologie vyrábí u nás v České republice. Chytrá továrna na tlumiče pro luxusní značky je parádní přehlídkou moderních systémů a sofistikovaných technologií. Reprezentuje high-tech výrobu s vysokou přidanou hodnotou a naplňuje principy trendu označovaného jako Průmysl 4.0,“ vysvětluje Pavel Sovička, generální ředitel developerské společnosti Panattoni Europe pro Českou republiku a Slovensko, která halu vybudovala.

 

Výrobní závod o rozloze 15 000 m2 produkuje pasivní tlumiče pro automobily a později by měl rozšířit portfolio o další luxusní značky. Výstavbu financovala skupina Accolade, která budovu vlastní a čínskému nájemci ji dlouhodobě pronajímá. Prvního čínského nájemce do průmyslové zóny přivedla realitně poradenská společnost CBRE společně s  Panattoni Europe a Accolade. Významnou roli hrál rovněž proaktivní a vstřícný přístup města Cheb.

 

 

Průmyslová zóna v Chebu aktuálně zabírá cca 40 hektarů a pracuje v ní celkově kolem 2 500 lidí. Díky rychlému příchodu nových investorů v posledním roce se Panattoni Park Cheb stal nejrychleji rostoucím industriálním parkem v České republice. Jde o unikátní projekt, který vychází z jedinečné spolupráce mezi městem, investorem a developerem.