Čtvrtek patřil hasičským pohádkám

Mezinárodní den omezení přírodních katastrof je každoročně připomínán 13. října. V tento den poprvé na stanicích v celé České republice četli hasiči dětem své vlastní hasičské pohádky. V Karlovarském kraji se do akce zapojily stanice Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Toužim.

Na své stanice pozvali předškoláky a školáky z mateřinek a základních škol, případně zamířili k nim do tříd, a četli jim z nově vydané knížky. Autorem Hasičských pohádek jsou sami hasiči ze všech oblastí činností Hasičského záchranného sboru ČR, kteří knihu také sami vydali. Představení této nové knížky bylo spojené se čtením pohádek, kdy hasiči pozvali děti na svoje stanice, případně vyrazili za dětmi do školek. Nejprve se všichni pobavili při samotném čtení, poté si děti prohlédly a vyzkoušely vybavení hasičů. Všechny třídy mateřských i základních škol, které se čtení zúčastnily, také dostaly knížku hasičských pohádek na památku,“ uvedl mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal.

Knížka by měla dětem, ale i dospělým, kteří budou pohádky předčítat, přinést nejen zábavu, ale i ponaučení. Trendem posledních let je totiž snaha vychovávat takové občany, kteří si budou vědomi míry zodpovědnosti za své zdraví a život a nebudou se spoléhat pouze na pomoc státu. Lidé musí vědět, jak rychle a účinně pomoct sobě a svým blízkým v případě mimořádné události aspoň do doby, než jim přijedou na pomoc záchranáři.

V první ryze hasičské knížce pod názvem Hasičské pohádky je 14 klasických pohádek. V nich děti potkají draky, čerty, skřítky, statečné kohouty i kapry záchranáře. Společně s vypravěčem mohou držet palce kominíku Jankovi, aby stihl včas vymést všechny pekelné komíny, nebo přemýšlet, která kapička vody je ta nejdůležitější. Možná, že i dospělí čtenáři na chvilku znejistí, co je pravdy na pohádce o bratřích Síčích – prvních členech hasičského sboru.

  1. říjen jako Mezinárodní den omezení přírodních katastrof nebyl vybrán náhodně. U katastrof se lidé s hasiči potkávají nejčastěji. Následky těch přírodních, jako jsou povodně, větrné smrště, bouřky, přívalové deště, krupobití nebo silná námraza, která láme větve stromů, hasiči likvidují velmi pravidelně v létě i v zimě. Na pomoc obětem ničivých zemětřesení pak za hranice naší země vyráží tzv. USAR odřad, který takto naposledy pomáhal v Nepálu.Foto: HZS Kaarlovarského kraje