Nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty? Lymská borelioza

Lymská borelióza je infekční onemocnění způsobené bakterií Borrelia. Obvykle začíná zarudnutím kůže v místě bodnutí infikovaného klíštěte, často se objeví postižení nervové soustavy, kloubů, srdce event. kůže.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

Borelioza je typické onemocnění přenosné ze zvířete na člověka. Rezervoárem borrelií jsou myši, divoká zvěř, ale také i skot, psi, kočky, ovce a ptáci. Původcem onemocnění je spirochéta Borrelia burgdorferi, která se přenáší na člověka po kontaktu s infikovaným klíštětem nebo jiným hmyzem sajícím krev. Čím déle je klíště přisáto, tím větší je pravděpodobnost přenosu infekce. Inkubační doba je proměnlivá od jednoho týdne až do několika měsíců.

Příznaky: V úvodu se může objevit kožní projev – erytema migrans, ale není pravidlem. Je to charakteristická kruhová skvrna s blednoucím středem v místě přisátí klíštěte.  Dalším příznakem může být silná bolest hlavy hlavně v noci, horečka, bolesti svalů, třesavka, únava, bolest kloubů (hlavně v kolenou), celková vyčerpanost. Do několika týdnů se může objevit postižení centrálního nervového systému formou ochrnutí lícního nervu, meningitidy. Pokud se toto onemocnění neléčí, postihuje celou nervovou soustavu, klouby, srdce a kůži.

Diagnóza: Důležitý je údaj o přisátí klíštěte a kožní nález. Tento údaj výrazně přispěje ke stanovení diagnózy a ve většině případů postačí k nasazení léčby. Serologické vyšetření krve a mozkomíšního moku a také další speciální vyšetření (PCR) jsou časově i finančně velice náročná.

Léčba: Pokud jsou pouze kožní projevy, lze pacienta léčit i ambulantně podáváním antibiotik v domácím prostředí. Pokud se ale objeví celkové příznaky s postižením nervové soustavy, kloubů nebo srdce, je nutno pacienta hospitalizovat a zahájit podávání antibiotik nitrožilně po dobu 14 až 28 dní.

Proti lymské borelioze se v současné době není možné chránit. Účinná vakcína pro použití v humánní medicíně je zatím předmětem zkoumání.

MUDr. Silvia Šuba