Jablečný koláč na francouzský způsob si oblíbíte

O tom, že jsou jablka zdravá, není pochyb. Toto pro nás běžné ovoce obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny. Jak praví lidová moudrost: Jedno jablko denně a nebudeme potřebovat doktora.  Ovoce obsahuje až 85 % vody a proto po jablkách neztloustnete, i když se zdají velmi sladká. Nejlepší jsou za syrova, ale výborné jsou také upečené dobroty, různé koláče, štrúdly i buchty. Proč tedy nezkusit třeba netradiční koláč na francouzský způsob? Příprava netrvá dlouho a jeho chuť si vás získá.IMG_7598 na web

Těsto do koláčové formy:

200 gramů hladké mouky

100 gramů másla

3 čajové lžičky cukru

¼ až ½ litru vody

Špetka soli

Náplň:

7 větších jablek

Vanilkový cukr

Podle chuti vanilka a kdo má rád, přidá skořici i citronovou kůru

Těsto uděláme smícháním všech surovin, jen vodu přidáváme postupně – nemělo by být moc tuhé. Dáme jej do lednice na půl hodiny odpočinout. Mezi tím si připravíme oloupaná a na kousky nakrájená tři jablka, která dáme na chvilku podusit. Přidáme trochu vanilkového cukru.

Těsto vytvarujeme do formy a nezapomeneme zvednout okraje a dno několikrát propíchneme vidličkou. Nalijeme podušená jablka a ta zbylá čtyři nakrájíme na plátky, které poklademe na náplň. Pocukrujeme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 – 190 °C na dobu cca 20 minut.