Mariánské Lázně hostily Mistrovství Evropy mysliveckých trubačů

Mistrovství Evropy mysliveckých trubačů se konalo symbolicky právě v místě vzniku myšlenky evropské spolupráce trubačů. Centrem dění se stal mariánskolázeňský společenský dům Casino, ale také kolonáda, a malá hudební zastavení zažily také přilehlé parky. Ocenění si nakonec do Přerova odvezli členové souboru Okresního mysliveckého spolku, kteří zvítězili v obou vyhlášených kategoriích.

„Již od počátku přípravy soutěže evropských trubačů jsme se soustředili především na myšlenku setkání a spolupráce. Snažili jsme se nezatížit soutěž mnohými a složitými pravidly, kategoriemi, výkonnostními stupni, ale chtěli jsme umožnit všem účastníkům prožít radost ze hry a ze setkání. Jistě, někdo bude vítěz, ale podstatné je již samotné setkání, výměna zkušeností a poznávání lovecké hudby a tradic ostatních států,“ popisují myšlenku vzniku celé soutěže Petr Vacek a Petr Šeplavý, členové rady Klubu trubačů ČMMJ a hlavní organizátoři Mistrovství Evropy. „Pokud se vše podaří a soutěž bude pokračovat i v budoucnu, tak naplníme naší ideu, kterou jsme přijali při rozhovoru s Reinholdem Stiefem v Mariánských Lázních před 25 lety.“

Na soutěž se přihlásilo téměř 200 trubačů z 18 souborů ze šesti států. Trubači přijeli ze Slovenska, Slovinska, Německa, Rakouska, Polska a z Česka. Pro návštěvníky byl připravený zajímavý program, ve kterém nechyběl slavnostní průvod trubačů, Svatohubertská mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie a společné hraní u nasvícené fontány.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2241341