Veřejnosti se představí nová část seismologického muzea

Co je to zemětřesení? A jakým způsobem na Chebsku vzniká? Nejen na tyto otázky budou odpovídat veřejnosti seismologové z Geofyzikálního ústavu v Praze, v sobotu 1. října ve Skalné. V prostorách tamní sportovní haly se uskuteční v pořadí již 2. geofyzikální setkání. Akce vypukne v 10 hodin a lidé se dozví nejen informace o západočeských zemětřeseních, ale i o tom, jestli zdejší seismografy zaznamenaly ničivé zemětřesení v Itálii. Řeč bude v tento den také o vyhaslých západočeských vulkánech a o plánovaném projektu pro zpřístupnění Komorní hůrky. 

Největší zemětřesení na Chebsku vyděsilo obyvatele před 30 letyA proč se tato akce koná zrovna ve Skalné? Pod zdejším hradem ve skále je totiž umístěna největší měřící stanice na západě Čech. Data, která se ve Skalné získávají, velkou měrou přispívají ke sledování zemětřesení na Chebsku a jeho hlavních projevů.

Součástí přednášky bude i představení nové části expozice geofyzikálního muzea ve Skalné, které se nachází v prostorách historického statku. Zde lidé nově naleznou záznamy i o světových zemětřeseních a prohlédnou si i film o chebských otřesech.

Slabá západočeská zemětřesení byla na Chebsku a Karlovarsku zaznamenána již ve středověku, ale teprve s nástupem moderní techniky se daří s velkou přesností určit zdroj těchto otřesů a jejich původ.