Sportovci přispěli na dobrou věc

Chebsko se o uplynulém víkendu ukázalo celé republice v nejlepším světle. Prosluněných tří dnů využilo na dvě stě dospělých běžců k účasti na Salming Tour de Hospic, běžeckého seriálu pořádaného ve Františkových Lázních, Plesné a Skalné na podporu provozu mobilního Hospice svatého Jiří v Chebu a na pomoc pětiletému Radku Neuschlovi z Plesné, který se potýká s bolestivou nemocí motýlích křídel.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2156117

Úvodního pátečního závodu, Františkovy pětky, se účastnilo celkem sedmdesát tři dospělých a sedmnáct dětí. Téměř všichni ke své spokojenosti zvládli proběhnout lázeňskou trasu vedoucí lesoparkem do půl hodiny. V přátelské atmosféře se tak rozběhali na další dva závodní dny.

Třídenní seriál pokračoval v sobotu v Plesné, kam se sjelo na pětapadesát dospělých běžců. Plesenský půlmaraton si tradičně nenechali ujít ani další sportovci, kteří sice nezápolili o nejlepší umístění v celé Tour de Hospic, ale už pošesté se do Plesné vrátili kvůli úžasné atmosféře ze setkávání běžců, cyklistů a turistů. Půlmaratonskou trať proto pokořilo padesát cyklistů. Ve vedlejších závodech se utkalo devět běžců na desetikilometrové trati a třiatřicet dětí při kilometrovém závodě. Početní převahu zde měli ti, kteří spěchali ze všech nejméně, tedy turisté. Česko-německou trasu jich zdolalo téměř devadesát.

Velké zakončení trojnásobné výzvy následovalo v neděli ve Skalné v příjemném prostředí Vildštejnského podhradí. I zde byla pro běžce připravena běžecká trať, tentokrát desetikilometrová. Také Skalenská desítka letos zaznamenala oproti nultému ročníku Salming Tour de Hospic nárůst zájmu běžců, když jich startovním polem proběhlo sedmdesát čtyři. To však nepočítáme děti, pro které byl po odstartování dospělých připraven závod na 500 metrů.

Celé víkendové snažení pořadatelů a především všech účastníků vyneslo této benefiční akci úctyhodných 40000 Kč, které z poloviny poputují na účet hospice a z poloviny malému Radku Neuschlovi. Ten se svou rodinou dostal navíc jako dárek let vrtulníkem z Waldsassenu do Plesné, kde si z ptačí perspektivy prohlédl své město. V jeho těžkém životě to byl další z důvodů pro radostný úsměv. Zajímá se totiž o všechno, co má motor.

Pavel Sýkora