Začíná čas podzimních eurovíkendů, poznávání metropolí našich sousedů

Podzim a několik státních svátků během něj vytvářejí ideální podmínky pro cestování a poznávání evropských metropolí. Volný čas lze využít také pro čerpání nových sil například v termálních lázních. Vlakem lze pohodlně cestovat především do zajímavých středoevropských měst. Při včasném nákupu lze v mnoha případech využít také levné vlakové jízdenky.DSC_2155

   Vyhledávané cíle pro jednodenní výlety nebo víkendy leží v Rakousku. Tradičním místem návštěv je Vídeň s mnoha památkami na zašlou slávu habsburského císařství, jako jsou Hofburg, Schönbrun, nebo muzeum legendární císařovny Sisi. Díky mnoha galeriím a divadlům si na své přijdou i milovníci všech druhů umění. Kouzelné je zažít také charakteristickou kavárenskou atmosféru. Vedle Vídně lze poznat i štýrskou metropoli Graz nebo hornorakouský Linec. V něm lze přestoupit na vlaky railjet do mozartovského Salcburku. Cesta z Lince do Salcburku trvá pouhou hodinu Z Vídně pak necelé dvě a půl hodiny.

Z Prahy a Brna do Vídně a Grazu jezdí v pravidelných dvouhodinových intervalech komfortní rychlovlaky railjet. Cesta z Prahy do Vídně trvá necelé 4 hodiny, z Brna pak hodinu a půl. Při cestě až do štýrského Grazu je třeba připočítat ještě 2 a půl hodiny. Cesta přitom vede po úchvatné nejstarší horské železnici na světě přes průsmyk Semmering. Přímé vlaky do Vídně jezdí také z Ostravy a Přerova. Do Lince pak jezdí několikrát denně přímé vlaky z Prahy a Českých Budějovic. Cena Včasných jízdenek se pohybuje v několika úrovních, např. 248 Kč zaplatí cestující za cestu z Brna do Vídně, 386 Kč stojí cesta z Prahy do Lince nebo z Brna do Grazu, Lince či Salcburku a z Ostravy do Vídně a 524 Kč za cestu Prahy do Vídně a Salcburku nebo z Ostravy do Lince, Grazu nebo Salcburku.

Množství atraktivních cílů s dobrým vlakovým spojením nabízí Německo. Přímé vlaky jezdí do Řezna, Mnichova, Drážďan, Berlína, Hamburku nebo Kielu. V Chebu navazují na vlaky z Prahy regionální expresy do Norimberka. Mnoho dalších destinací je snadno dostupných po přestupu ve významných železničních uzlech a cesta nabízí atraktivní zážitek včetně cesty rychlovlaky ICE po moderních vysokorychlostních tratích. Cestovat je tak možné například do Frankfurtu nad Mohanem, Kolína nad Rýnem, Erfurtu, Lipska a mnoha dalších míst. V každém z těchto měst lze najít mnoho lákavých turistických cíl, od památek, muzeí a galerií, po obchody, koncerty a další kulturní nebo sportovní akce.

Ceny Včasných jízdenek jsou příznivé i pro vzdálenější centra a pro cesty rychlovlaky ICE. Například z Prahy do Berlína, Erfurtu a Mnichov začínají na 386 Kč, do Hamburku nebo Frankfurtu nad Mohanem na 524 Kč.

Příjemný eurovíkend lze strávit také v největších evropských lázních a zároveň maďarské metropoli Budapešti. Ve městě se nachází množství termálních lázní s neopakovatelnou atmosférou starých tureckých hamánů nebo neorenesančních či secesních paláců. Budapešť je známá také svými kavárnami a maďarskou národní kuchyní. Poutavá je také prohlídka budovy parlamentu s historickou svatoštěpánskou korunou.

Přímé vlaky do Budapešti jezdí z Prahy, Brna a také z Ostravy. Využít lze také noční spoj s lůžkovými a lehátkovými vagóny. Doba cesty mezi Prahou a Budapeští je necelých 7 hodin, z Brna něco přes 4 hodiny a z Ostravy přibližně 5 a půl hodiny. Ceny Včasných jízdenek do Budapešti začínají při cestě z Prahy na 552 Kč, z Ostravy na 442 Kč a z Brna na 331 Kč.

Z České republiky do polských měst jezdí téměř desítka denních a nočních spojů EuroCity a EuroNight. Přímé vlaky míří například do Krakova, Varšavy nebo Gdaňska na baltském pobřeží. Krakov nabízí turistům množství památek, slavný královský hrad Wawel s nejdůležitější polskou katedrálou, velké historické náměstí s městským kostelem, z kterého každý den ohlašuje pravé poledne trubač. Varšava může lákat na kouzelně obnovené historické centrum a královský zámek, které byly za války doslova srovnány se zemí. Na druhé straně lze poznat moderní město se skleněnými výškovými budovami, které dělají z Varšavy Manhattan střední Evropy. V Gdaňsku lze zažít atmosféru bohatého hanzovního města s mnoha domy, které navozují atmosféru belgických nebo nizozemských přístavních měst. Navštívit lze i legendární místo odporu Poláků při prvních dnech války na Westerplatte.

Také do Polska je možné zakoupit jízdenky s různými slevami. Například Včasné jízdenky z Prahy do Krakova nebo Varšavy stojí od 745 Kč. Na 1056 Kč vyjde cesta z Prahy až do Gdaňska. Z Ostravy do Varšavy vyjde Včasná jízdenka od 469 Kč a do Gdaňska od 745 Kč.

Ceny Včasných jízdenek jsou příznivé i pro vzdálenější centra a pro cesty rychlovlaky ICE. Například z Prahy do Berlína, Erfurtu a Mnichov začínají na 386 Kč, do Hamburku nebo Frankfurtu nad Mohanem na 524 Kč.

Včasné jízdenky Evropa pro vlakové spoje lze zakoupit i pro další evropské destinace. Vydat se s nimi můžete na cestu do slovinské Lublaně (od 1 076 Kč), belgických Liege a Bruselu (od 524 Kč), švýcarského Curychu a Basileje (od 1 297 Kč), nebo do dánského Aarhusu a Kodaně, kde je neobvyklým zpestřením výjimečná plavba na trajektu mezi Německem a Dánskem (od 1 628 Kč).