České dráhy budou operativně posilovat spoje na konci prázdnin

Konec letošních letních prázdnin a začátek školního roku připadá na čtvrtek, proto České dráhy přistoupí k operativnímu posilování souprav podle okamžité poptávky po přepravě.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Díky zahájení školního roku uprostřed týdne očekáváme rozložení zájmu cestujících o návrat z prázdnin a návoz studentů do škol a na internáty do více dní,“ uvedl Jiří Ješeta, ředitel odboru obchodu osobní dopravy Českých drah. Cesty spojené se „začátkem školy“ tak nebudou soustředěny do jediného víkendu na konci srpna, ale rozloží se do posledního srpnového a prvního zářijového víkendu a také do pracovních dní na přelomu srpna a září.

„Vedle pravidelných nedělních posilových vozů, kterých vypravujeme po celé síti několik desítek a které nabízejí několik set dodatečných míst k sezení, budeme mít během následujících dvou víkendů a pracovního týdne mezi nimi připravené operativní posilové vozy v důležitých železničních uzlech. Ty budeme moci operativně připojit k nejvytíženějším vlakům podle okamžité poptávky,“ doplnil Jiří Ješeta a zdůraznil, že včasnému připojení posilových vozů mohou přispět i sami cestující: „Cestujícím doporučujeme v tomto období zvýšeného cestování včasné pořízení rezervace. Díky předprodeji rezervací máme průběžné informace o očekávané obsazenosti vlaků a můžeme i my dopředu reagovat a zajistit už s předstihem dodatečné posilové vozy.“

České dráhy vypravují tradičně víkendové posilové vozy na řadu linek, např. z Českých Budějovic, z Chebu, z Plzně nebo z moravských měst do Prahy, a také posilují vlaky mezi velkými moravskými městy, především mezi Ostravou a Brnem a mezi Olomoucí a Brnem. Operativní posilové vozy navíc pak připraví v Bohumíně pro vlaky do Prahy a Brna, ve Valašském meziříčí pro vlaky ze Slovenska a Valašska do Prahy, v Brně pro vlaky do Bohumína, Olomouce a Prahy, v Plzni pro spoje do Prahy a v Praze pro všechny linky vycházející a směřující do hlavního města.

České dráhy doporučují o nadcházejících dnech se zvýšenou frekvencí nejen včasnou rezervaci místa, ale také včasný nákup jízdenek. Cestující se mohu vyhnout případnému zdržení u pokladny také nákupem jízdenky na internetu v eShopu Českých drah.