V ukradené peněžence byla karta i s PINEM

Šestatřicetiletý muž a osmadvacetiletá žena si užívali cizích peněz z ukradené platební karty. Během šesti výběrů z bankomatu si přišli na 30 tisíc korun. Po vedený pár si už vyslechl od policistů podezření ze spáchání přečinu krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě odsouzení mohou „vyfasovat“ až dva roky za mřížemi.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

„ Muž se ženou měli společně v červnu letošního roku odcizit na blíže nezjištěném místě poškozené ženě peněženku s osobními doklady, finanční hotovostí a platební kartou,“ sdělila policejní mluvčí Kateřina Böhmová. „Celkem poškozené vznikla škoda na odcizených věcech ve výši 32 000 Kč,“ doplnila mluvčí.

U platební karty nemá být nikdy přiložen PIN kód. Pro ty, kteří mají problém si čtyřmístný kód k platební kartě zapamatovat, máme několik užitečných rad, jak si efektivně pomoci:

  • Změňte si PIN kód – Dnes již téměř každá banka tuto službu nabízí a vy si tak můžete zadat PIN dle své volby. Jen pozor! Nezadávejte si notoricky známé či jednoduše uhodnutelné kódy typu 1111, 1234, 8888 a pod!!! Nikdy také nepoužívejte své lomítko za rodným číslem. Většina lidí v peněžence nosí jak platební karty, tak osobní doklady a tato varianta se přímo nabízí k tomu, aby to zloděj vyzkoušel, co kdyby náhodou…
  • V případě, že si nechcete nebo nemůžete změnit PIN, doporučuji si ho poznamenat na papír nebo třeba i přímo na kartu,ALE POZMĚNĚNÝ.  Například váš kód je 4521, ale vy si na papírek napíšete 5632 tzn. že si každé číslo o jedno navýšíte. Jakou změnu kódu zvolíte, záleží jen na vás. Můžete pozměnit celý kód nebo jen jedno číslo!
  • Další variantou je napsat si na kartičku číselnou řadu třeba 8 číslic a do této řady si vepsat i kód ke kartě. Například si napíšete 96452152. Jen vy budete vědět, že PIN je přímo uprostřed, za předpokladu, že PIN je 4521.

Variant a možností, jak si PIN kód upravit či pozměnit je mnoho. Pokud si takto kód pozměníte, tak jen vy budete vědět, jaký klíč jste zvolili a zloději tak nemají téměř žádnou šanci jej uhodnout a kartu zneužít k velkým výběrům hotovosti.