Daň z nabytí nemovitých věcí bude nově platit vždy nabyvatel

Poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí je od 1. listopadu 2016 vždy nabyvatel vlastnického práva k nemovité věci. Zaniká tím povinnost ručení za daň.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

„Podle doposud platné právní úpravy byla daň z nabytí nemovitých věcí v případech koupě nebo směny jedinou daní, kde si smluvní strany mohly zvolit, kdo bude jejím poplatníkem,“ uvedla Linda Paterová tisková mluvčího pro Generální finanční ředitelství. „V případech, kde se smluvní strany nedohodly jinak, je poplatníkem daně převodce. Novela zákona jednoznačně zavádí, že poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí bude nabyvatel – kupující. Dojde tím ke zjednodušení správy daně,“ doplnila mluvčí.

Rozhodným dnem pro vznik daňově právního vztahu a pro určení, kdo je poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí, je u nabytí vlastnického práva k nemovitým věcem zapisovaným v katastru nemovitostí v nejčastějších případech (kupní, směnné smlouvy) den právních účinků vkladu do katastru nemovitostí a k nemovitým věcem nezapisovaným do katastru nemovitostí den nabytí účinnosti smlouvy.

Pokud bude podán návrh na vklad práva z kupní nebo směnné smlouvy do katastru nemovitostí do 31. října 2016, a není-li dohodnuto jinak, pak poplatníkem daně je primárně převodce vlastnického práva k nemovité věci a nabyvatel je ručitelem. Zdanění nabytí vlastnického práva k nemovitým věcem na základě návrhů na vklad práva do katastru nemovitostí podané 1. listopadu 2016 a později se již řídí novou právní úpravou.