V Lokti bude natáčet oscarový režisér Ron Howard

Začátkem září obsadí loketské náměstí na dva dny filmaři. Točit se tu bude životopisný příběh o Albertu Einsteinovi. Režisérem snímku je renomovaný oscarový režisér Ron Howard, který už v minulých dnech Loket osobně navštívil, aby si vybral z několika doporučených lokací. Při výběru místa produkce spolupracovala s krajskou filmovou kanceláří.loket hotová malá na web

„Filmová produkce prostřednictvím firmy, která vybírá lokace, oslovila Karlovarský kraj, který letos obdržel ocenění Film Friendly za nejvstřícnější přístup k filmařům, zda by nevytipoval místa pro natáčení snímku Génius o Albertu Einsteinovi. Z doporučených lokalit si Ron Howard vybral Loket a klášter v Teplé, respektive jeho historickou knihovnu. V úvodním filmu k seriálu by se také mělo objevit několik záběrů z Karlových Varů,“ potvrdil náměstek hejtmana a místostarosta Lokte Petr Zahradníček.

Oscarový filmový režisér (např. Apollo 13, Šifra Mistra Leonarda nebo Andělé a démoni) se do Lokte se svým štábem přestěhuje o prvním zářijovém víkendu. „Loket bude hrát ve filmu švýcarské městečko Aurau, kde Einstein vyrůstal,“ dodal Zahradníček.  Město v nedávné historii posloužilo filmařům k natáčení například při bondovce Casino Royale, vloni se tu natáčela reklama na prací prostředek a letos na čokoládu nebo nový automobil. Podle Petra Židlického z oddělení cestovního ruchu krajského úřadu, které má na starosti také činnost Filmové kanceláře Karlovarského kraje, se zájem filmařů o natáčení v našem regionu výrazně zvýšil a zajišťování servisu pro filmové i dokumentaristické štáby je stále častější. „Od začátku srpna probíhá na Karlovarsku natáčení dalšího snímku, prvního celovečerního filmu nedávného absolventa FAMU Josefa Tuky s názvem Absence blízkosti. Aktuálně v kraji probíhá také lokační scouting zástupce významné indické produkční společnosti a v rámci návštěvy České republiky zavítají do regionu také představitelé čínské produkce,“ dodal Židlický.

 „Každé zviditelnění regionu, ať už jde o film, reklamní spot nebo dokument, je pro kraj nebo jeho konkrétní lokality reklamou. Obzvláště v souvislosti s tím, že naše krajské město je každoročně hostitelem filmařů z celého světa,“ uzavřel Zahradníček.

TZ – KK