Titul Vesnice roku míří opět na Chebsko

Jaká obec v Karlovarském kraji je nejkrásnější? I tentokrát se mohou radovat obyvatelé Chebska, tentokrát se titulem může pyšnit obec Valy. Ta tím pádem postupuje do celostátního kola soutěže. Z Chebska se do letošního klání zapojil Hazlov, Křižovatka, Podhradí, Poustka, Skalná, Trstěnice, Tuřany a Valy.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ve Valech žije přibližně čtyři sta padesát obyvatel. Obec leží nedaleko Mariánských Lázní, kde mohou návštěvníci obdivovat krásnou přírodu, která obec obklopuje. Starostou je již druhé volební období Quido Vlk.

„Valy získaly prvenství zejména proto, že žijí bohatým společenským a kulturním životem a řádně pečují o veřejná prostranství, která poskytují dostatek prostoru pro setkávání obyvatel a volnočasové aktivity,“ prozradil hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Celostátní kolo soutěže se uskuteční v termínu od 28. srpna do 3. září a jeho výsledky oznámí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová na Jarmarku venkova v Luhačovicích 17. září.

S příchodem letních měsíců také začíná období krajských slavností, na kterých si oceněné obce převezmou ceny z rukou zástupců vyhlašovatelů soutěže. Udržované historické a lidové stavby, zeleň, bohatý společenský a spolkový život nebo knihovny s kouzlem pohodlí. To je jen malý výčet toho, čím se přihlášené obce prezentovaly krajským komisím a za co byly oceněny.

Přihlášené obce byly hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

Vyhlašovatelem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo zemědělství, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR.

Spoluvyhlašovatelem soutěže je Kancelář prezidenta republiky, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo kultury, Svaz knihovníků a informačních pracovníků, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Sdružení místních samospráv ČR a jednotlivé kraje v případě krajských kol soutěže.

 

Finalisté soutěže Vesnice roku 2016
Cehnice, Jihočeský kraj
Kozojídky, Jihomoravský kraj
Valy, Karlovarský kraj
Rudník, Královéhradecký kraj
Prysk, Liberecký kraj
Velké Hoštice, Moravskoslezský kraj
Hněvotín, Olomoucký kraj
Sebranice, Pardubický kraj
Konstantinovy Lázně, Plzeňský kraj
Úholičky, Středočeský kraj
Nové Sedlo, Ústecký kraj
Lípa, Kraj Vysočina
Kašava, Zlínský kraj