Prameny ožijí akcí „Oživme Prameny!“

Obec Prameny u Mariánských Lázní, mediálně známá jako nejzadluženější vesnice v České republice, hostí od 12. do 21. srpna jedinečnou akci „Oživme Prameny!“. Celý týden bude přímo v obci tvořit skupina sochařů, malířů, architektů a etnologů, a to v teoretické rovině i přímo fyzicky ve formě drobných zásahů a uměleckých děl. Nachystán je souběžně bohatý a rozmanitý program pro veřejnost – koncerty, performance, autorská čtení, taneční vystoupení, přednášky, vernisáže, výstavy a diskuze. Vystoupí například Dominik Zezula (Děti mezi reprákama), Space Love nebo mladí básníci z Bezejmenné generace. Organizátorem celého projektu je spolek Obnova obce Prameny. 

Prameny oslavily čtvrtou lázeňskou sezónuSudetská obec Prameny se nachází deset kilometrů od Mariánských Lázní a v posledních šedesáti letech si prošla krušnými časy. Kromě vyhnání původní německy mluvicí populace došlo v roce 1947 k záboru obce do vojenského výcvikového prostoru – za krátkou dobu pod děly československé armády padla většina domů v obci včetně kostela a došlo zde k rozvrácení veškerých vazeb a tradic. Z půvabného historického městečka tak zbylo poměrně neutěšené torzo se sto obyvateli, které dnes sužují velké dluhy. Prameny však stále mají co nabídnout. Nacházejí se uprostřed nádherné panenské přírody CHKO Slavkovský les, nedaleko světových lázní, v kraji s jedinečnou atmosférou, léčivým vodním bohatstvím a nejčistším vzduchem v celé republice.

Cílem akce Oživme Prameny je oživit obec jak dlouhodobě, tak krátkodobě, ukázat ji v jiném světle a předvést ji veřejnosti jako místo stále trochu opomíjené, ale rozhodně hodné návštěvy.

Jak to vypadalo na zahájení čtvrté lázeňské sezóny v Pramenech se podívejte zde: