Objasněnost kriminality je v Karlovarském kraji téměř 70 procent

Za první pololetí roku 2016 evidují policisté Krajského ředitelství Karlovarského kraje 2 570 trestných činů. Oproti předešlému období je to o 588 skutků méně než za stejné období roku 2015. Policisté se s objasněností 69,73% řadí v objasněnosti na první příčku.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

Násilná trestná činnost

V prvním pololetí došlo v Karlovarském kraji k 201 trestným činům, s objasněností 88,56% případů (ve stejném období loňského roku došlo k 293 násilným trestným činům s objasněností 78,84 %). Z celkového počtu se v 97 případech dopustil skutku recidivista. Celkově policisté pro spáchání násilného trestného činu trestně stíhají 221 osob. Nejčastěji policisté řešili úmyslné ublížení na zdraví (61), porušování domovní svobody (46) a nebezpečné vyhrožování (34).

Kriminalisté vyšetřovali 4 případy zvlášť závažného zločinu vraždy, přičemž 3 případy ve stádiu pokusu a 1 případ vraždy dokonané.

Závažný násilný trestný čin prověřovali kriminalisté v únoru, kdy na sídlišti v Sokolově 66 letý muž německé státní příslušnosti, v úmyslu usmrtit, bodl nožem svojí přítelkyni do horní části těla, a poté z místa uprchl pryč. Kriminalisté na základě oznámení policejního orgánu ze Spolkové republiky Německo provedli šetření a následný vstup do bytu, kde byla nalezena 36 letá žena bez známek života. Pachatel byl zadržen policisty ve Spolkové republice Německo. Krajští kriminalisté po provedeném rozsáhlém prověřování a výsleších osob obvinili 66 letého cizince ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Následně dali podnět státnímu zástupci Krajského státního zastupitelství v Plzni k vydání návrhu na evropský zatýkací rozkaz, který byl soudcem vydán. Na základě tohoto evropského zatýkacího rozkazu kriminalisté podali žádost o předání obviněného muže – občana Spolkové republiky Německo z Německa do České republiky k trestnímu stíhání, což bylo po více než dvouměsíčním úsilí korunováno úspěchem. Obviněný muž byl vzat do vazby. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od deseti do osmnácti let.

Mravnostní trestná činnost

I u mravnostních trestných činů kriminalisté zaznamenali oproti loňskému roku pokles. V prvním pololetí kriminalisté prošetřovali 34 trestných činů, s objasněností 76,47 %. Nejčastěji řešili pohlavní zneužívání a znásilnění, kde se jim podařilo objasnit více jak 82 % těchto případů.

Majetková trestná činnost

V oblasti majetkové trestné činnosti bylo zjištěno 1 149 trestných činů s objasněností 47,08 %. U krádeží vloupáním zaznamenali kriminalisté pokles o 51 skutků, u krádeží prostých pokles o 162 skutků a u ostatních majetkových trestných činů naopak nárůst o 35 skutků.

Začátkem dubna se sokolovským kriminalistům podařilo dopadnout muže, který ve Spolkové republice Německo v katastru obce Frankfurt nad Mohanem odcizil luxusní osobní motorové vozidlo značky Audi. Pachatel s tímto odcizeným vozidlem projel téměř přes celé Německo až na území České republiky, kde v dopoledních hodinách zaparkoval odcizené vozidlo na parkovišti před místním obchodním domem v Sokolově a z místa utekl. Díky velmi dobré a rychlé práci sokolovských kriminalistů se jej podařilo během krátké doby zadržet. Jednalo se o 25letého cizince.  Policejní komisař proti němu zahájil trestní stíhání, na jehož podkladě byl cizinec obviněn ze spáchání zločinu krádeže. Následně podal podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby, přičemž skončil ve vazební věznici. 

Hospodářská trestná činnost

V první polovině letošního roku došlo k 308 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům do současné doby podařilo 75,32 % (vloni došlo 468 hospodářským trestným činům s objasněností 69,23 %). Celkem kriminalisté zahájili trestní stíhání 300 osob, z nichž 81 byli recidivisté, a v 92 případech se jednalo o ženy. Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji spáchané činy podvod (67), úvěrový podvod (59), neoprávněné držení platebního prostředku (45) a pojistný podvod (28).

Kriminalistům se podařil objasnit případ podvodu, kterého se měl dopustit 26letý muž z Ostrova. Muž pod různými smyšlenými záminkami vylákal z několika žen, se kterými měl vztah, částku přesahující 10 miliónů korun v úmyslu si je nechat a použít pro svoji potřebu. Podvedeným ženám předkládal různé padělané listiny např. kupní smlouvy nebo výpisy z katastru nemovitostí, aby je přesvědčil, že jejich peníze investuje do nákupu nemovitostí a poté je se ziskem prodá. Dokonce také falšoval písemnou komunikaci s policií, advokáty či jinými institucemi, aby svoje historky podpořil. Nikdy však svěřené peníze neinvestoval a ponechával si je pro svoji potřebu. Takto získané peníze utrácel za dovolené po celém světě a život v luxusu.

Ostatní kriminalita

Celkem policisté zaevidovali 440 skutků, z nich objasnili 89,09 % (v loňském roce evidovali 492 skutků). Trestně stíhali celkem 423 osob, z toho 227 recidivistů. Mezi nejčastější trestné činy patří maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání (192), výtržnictví (97) a nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy (73).

Kriminalisté v oblasti drogové problematiky odhalili celkem za první pololetí 11 pěstíren konopí a 2 varny OPL. Zajistili necelých 7 kilogramů látky Metamfetamin, téměř 25 kilogramů sušiny Cannabis, více jak 4 000 rostlin Cannabis, 2 000 tablet anabolických steroidů a 35 kilogramů látky Kokain.

Na začátku dubna provedli karlovarští kriminalisté domovní prohlídku domku v Sadově u Karlových Varů, při které odhalili rozsáhlou pěstírnu konopí. Kriminalisté na místě zajistili více jak 20 kilogramů sušiny marihuany a přibližně 300 rostoucích rostlin. Na místě byl zadržen 49 letý uživatel domu. Za provozování zařízení pro intenzivní pěstování rostlin konopí tzv. „indoor způsobem“, v němž za pomoci elektro a vzduchotechniky a dalších předmětů a látek pěstoval rostliny konopí, ho kriminalisté obvinili ze spáchání trestného činu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě prodeje takového množství drogy Marihuny na černém trhu by si mohl přijít na částku v řádu několika milionů korun. Obviněný muž skončil ve vazební věznici