Obyvatelé využijí „lázeňskou“ kartu nejen v MHD

Městská hromadná doprava, sportoviště, parkování, kulturní akce, … Nejen tam budou moct lidé platit chystanou „lázeňskou kartou“. Nový odbavovací systém by mohl začít fungovat v prvním čtvrtletí příštího roku. A slibuje řadu výhod.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

Připojení k systému Plzeňské karty schválili zastupitelé na svém červnovém zasedání. „Mincové automaty a papírové kupony chceme nahradit kartou v prvním čtvrtletí roku 2017,“ sdělil starosta Petr Třešňák. Jak ale upozornil, neznamená to, že už lidé nebudou moct platit hotově. „Tato možnost zůstane částečně zachována i v novém odbavovacím systému,“ potvrdil starosta. A co víc, zájemci si budou moct zaplatit jízdné i standardní platební kartou.

Město Mariánské Lázně k tomuto kroku přistoupilo společně s dopravním podnikem i proto, že současné „kasičky“ dosluhují a často nevracejí mince. Zařízení by se tak stejně muselo vyměnit. Karta ale rozhodně nebude jen lepší jízdenka. Svým držitelům nabídne řadu výhod, bude totiž fungovat jako elektronická peněženka. Lidé si s ní tak zaplatí třeba lístek na koncert nebo vstup na sportoviště.

„Chceme, aby byla naše karta propojená s tou Plzeňskou a Karlovarskou,“ podotkl Petr Třešňák. To by podle jeho slov mohli přivítat mladí, kteří studují v Plzni, nebo lidé, kteří pracují v Karlových Varech. Stačilo by nabít a používat jednu kartu na všech místech. Každý uživatel by si tak zvolil svůj balíček služeb, který mu bude vyhovovat.

„Do budoucna bychom systém chtěli připojit i na parkování. Řidiči by „lázeňskou“ kartou zaplatili za stání v parkovacím domě, ale i na ulici – samozřejmě, až dojde k výměně automatů,“ podotkl starosta. Karta by měla postupně získávat širší využití. Například její držitelé v Plzni můžou díky kartě čerpat výhody u několika desítek společností.

„Zavedení takového systému nebude jednoduché, to ale není žádná změna. Věřím, že si na něj lidé rychle zvyknou a budou ho rádi využívat,“ dodal starosta Petr Třešňák.