Nejen koláče se dají dělat z borůvek, výborně chutnají také dezerty za studena. Osvěžující je například Borůvkové osvěžení z kysané smetany a troškou šlehačky. Jeho příprava zabere přibližně dvacet minut.
Na jeho přípravu je zapotřebí:
Borůvky podle chuti
400 ml. zakysané smetany
250 ml. smetana na šlehání
Vanilkový cukr
Moučkový cukr
Omyté a okapané borůvky rozdělíme na dvě části. Jeden díl dáme do misky, mírně rozmačkáme a přidáme 200 mililitrů kysané smetany, kterou osladíme podle chuti. Zbylou zakysanou smetanu osladíme a vmícháme do husta vyšlehanou smetanu. Jako první nalijeme do skleniček „bílou“ hmotu a na ní borůvkovou. Střídáme podle libosti. Na závěr přidáme samotnou vyšlehanou smetanu a ozdobíme borůvkami.