V Dolních Pasekách pokračují práce na prameni minerálky i okolí pavilonu

Po dubnových zásazích do systému odtoku z pramene minerálky v Dolních Pasekách, při kterých bylo zrenovováno a zprovozněno původní potrubí pro odvádění přebytečné vody, pokračují v těchto dnech práce na bezprostředním okolí zastřešeného pavilonu. Zhotovitel upravuje základy pro osazení nového dřevěného můstku přes potok Bílý Halštrov, protékající v bezprostřední blízkosti. Chystány jsou také patky pro montáž dřevěného zábradlí mezi potokem a cestou k pavilonu, které bude obdobného provedení jako oplocení zahrady sousedící hrázděné chalupy.

„Už na jaře se začalo s úpravami louky mezi příjezdovou cestou do chatové části Dolních Pasek a potokem, odkud se odstranily popadané stromy a hustá křoviska. V louce, nyní ozdobené několika novými keři, je už poskládaná masívní podlaha, zhotovená ze žulových desek, na kterou se v brzké době přimontuje dřevěný přístřešek,“ uvedl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. „Nové budou i lavičky u pavilonu, přibudou stojany na jízdní kola. Zvoleným stavebním materiálem je převážně dřevo. Pamatováno bylo i na informační tabuli se všemi nejdůležitějšími daty z historie Dolních Pasek,“ doplnil mluvčí.

Práce jsou rozvrženy až do podzimu, takže bude čas i na výmalbu pavilonu a natření dveří a oken. Výhledově se počítá také s vydlážděním chodníku od nedalekého parkoviště k pavilonu.

Podle Turistického portálu Karlovarského kraje:

V obci Dolní Paseky, na pravém břehu potoka Bílý Halštrov, se nachází pavilon radioaktivního minerálního pramene. Jeho slabou radioaktivitu způsobuje malé množství iontů stroncia. Pramen je zmiňován již ve 12. století. V 16. století byl pramen považován za léčebný. Pavilon byl postaven v roce 1930 a pramen je volně přístupný. Pramen má prý blahodárný vliv na potenci a dlouhověkost. Vodě s omlazujícími vlastnostmi se říká juvenilní voda. Pramen je doporučován při poruchách látkové výměny, při svalovém revmatismu či při dně. Svým složením je blízký pramenům v lázeňském města Brambach, kde se léčí nemoci pohybového aparátu, srdeční a cévní onemocnění i kožní choroby (sklerodemie).

Foto: MěÚ Aš