Na komunitní zahradě vítali léto

Zahradní slavnost s podtématem Zahrada smyslů přilákala návštěvníky na zajímavé soutěže, ale i milá setkání. Akce se uskutečnila v chebské komunitní zahradě, kde bylo připraveno pro příchozí několik zajímavých stanovišť, která prověřila jejich smysly.

Slavnost, kterou připravila nezisková organizace Joker, se uskutečnila v Chebu na Májové ulici v zahradě, která byla slavnostně otevřená v minulém roce. Akci organizátoři naplánovali na den letního slunovratu, aby bylo možné společně přivítat léto. Pro účastníky byly připraveny lehčí i těžší úkoly, které souvisely s bylinami, kytičkami i přírodou. Úkolem soutěžících bylo rozeznat jednotlivé chutě, poznat a pojmenovat léčivé rostliny. Po jednotlivých stanovištích je provázely víly, lesní žínky a další pohádkové postavy, které soutěžící odměnily sladkostmi. Pro toho, komu vyhládlo, bylo přichystané občerstvení, například klobásky v housce nebo špíz.

Co je vlastně občanské sdružení Joker?

„Joker je organizace, která se už více než dvanáct let stará o to, aby lidé se zdravotním postižením měli v životě stejné možnosti a stejné šance jako lidé zdraví,“ říká Petra Lhotáková, manažerka organizace. „V organizaci je zaměstnáno téměř šedesát osob se zdravotním postižením. Navíc poskytujeme dvě sociální služby – sociálně terapeutické dílny a osobní asistenci. Aktuálně evidujeme 51 klientů.“

Komunitní zahrada vznikla na místě bývalé školní zahrady. Město Cheb ji zapůjčilo občanskému sdružení Joker a klubu důchodců. Klienti i zaměstnanci se zdravotním postižením zde společně s klubem důchodců pěstují zeleninu, bylinky a starají se o stromy i trávu. Místo se také využívá k různým setkáním.