Na zahradě knihovny se snídalo a smálo. Výtěžek z akce půjde na činnost hospice

Piknikový happening na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů – Férová snídaně, se uskutečnil v sobotu 14. května na zahradě Městské knihovny v Chebu. Město se tím připojilo ke stovce míst, kde se ve stejný den i čas sešly tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele, jejichž plodiny se dostávají na náš stůl. Akce se konala v Česku již pošesté, a to vždy na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu. Pro příchozí byla připravená také ukázka jógy smíchu s terapeutem Vladimírem Palečkem. Místním organizátorem byla chebská knihovna a Hospic Sv. Jiří, na jehož činnost se při této příležitosti vybralo 4 352 Kč.

„Atmosféra byla úžasná, přišlo hodně mladých lidí i maminky s dětmi – celkem se akce zúčastnila asi stovka návštěvníků. Nabízely se produkty místních farmářů, fairtradová káva a čaj, domácí pečivo, saláty a zavařeniny,“ informovala ředitelka Hospice Svatého Jiří v Chebu Alena Votavová.

Kdo nebyl na Férové snídani, může podpořit činnost Hospice i nyní, například ve dvou právě probíhajících programech.

„Prvním je ‚Tesco – Vy rozhodujete, my pomáháme‘, kde mají tři vybrané organizace z každé oblasti možnost soutěžit o nadační příspěvek ve výši 30 000 Kč. Za každý nákup v Tesco Cheb dostane zákazník žeton, kterým bude moci hlasovat pro svůj oblíbený projekt,“ sdělila ředitelka. Hlasovat v prodejnách Tesco je možné od 11. května do 7. června.

„Hospicový projekt jsme nazvali ‚Psychosociální pomoc umírajícím a jejich rodinám‘. Z příspěvku bychom pak mohli zaplatit půl roku služeb poradkyně pro pozůstalé a sociální pracovnice pro kontaktní místo, které nabízejí své služby veřejnosti vždy jedno odpoledne v týdnu,“ vysvětlila Alena Votavová Poradenství pro pozůstalé probíhá každé pracovní pondělí od 15 do 18 hodin a poradenství pro pečující vždy v úterý od 14 do 18 hodin.

„Protože hospicových klientů neustále přibývá, rádi bychom, aby za nimi mohly jezdit dvě zdravotní sestry současně. K tomu je ale třeba druhého automobilu, na jehož zakoupení použijeme peníze vybrané prostřednictvím tohoto programu. Příspěvky na tento projekt je možné zasílat na sbírkový účet Fóra dárců číslo 101 7777 101/0300 a to pouze s variabilním symbolem 20160205, aby bylo možné určit, ke kterému projektu příspěvek patří. Nebo použijte platební nástroj přímona www.csobpomaharegionum.cz. Celá vybraná částka pak bude spolu s výherním bonusem převedena na transparentní účet Hospice Sv. Jiří. Za všechny příspěvky moc děkujeme,“ dodala ředitelka.