Na sociální služby kraj rozdělí necelých 50 milionů

Karlovarský kraj je připraven dodatečně rozdělit dalších 48 milionů korun na dofinancování sociálních služeb v regionu. Díky tomu zůstane v našem kraji zachována kvalita i potřebný rozsah těchto služeb a jejich poskytovatelé nebudou muset zvažovat ukončení činnosti.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

Na sociální služby kraj letos původně dostal ze státního rozpočtu 282,7 milionu korun a sám k této částce přidal dalších 19,5 milionu z vlastního rozpočtu. Ani tak však zdaleka nebylo možné pokrýt oprávněné finanční nároky jednotlivých poskytovatelů služeb. „Proto jsem jako výkonný místopředseda Komise Rady Asociace krajů ČR pro sociální záležitosti adresoval ministerstvu práce a sociálních věcí nový požadavek krajů. Ministerstvo na něj zareagovalo tak, že krajům přidalo 320 z celkem požadovaných 600 milionů korun. Z toho na Karlovarský kraj připadá částka asi 10,9 milionu s omezením, že smí být použita pouze na úhradu osobních nákladů poskytovatelů. Radě kraje jsem tedy předložil návrh na uvolnění zbývajících 37 milionů korun z krajského rozpočtu, které na zajištění sociální péče v regionu v roce 2016 stále chybí. Jsem velmi rád, že kolegové radní návrh schválili. Definitivní rozhodnutí pak udělají na svém červnovém jednání krajští zastupitelé,“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

Peníze na dofinancování sociálních služeb půjdou z prostředků uspořených v rámci jednoho z individuálních projektů Karlovarského kraje, z Operačního programu Zaměstnanost, zůstatku Fondu na podporu nestátních neziskových organizací, z rozpočtu odboru sociálních věcí a z výsledku loňského hospodaření kraje.

TZ – KK