Motorkářská sezóna začíná, řidiči, buďte opatrní

S hezkým počasím na silnicích přibývá mocyklistů. Ti ale patří k nezranitelnějším účastníkům silničního provozu. Jen uplynulý víkend řešili policisté v kraji celkem čtyři dopravní nehody. A z toho ve dvou případech mají policisté podezření, že nehodu zavinili motorkáři.motorky nehoda

„Dopravní nehoda s těžkým zraněním se stala v sobotu 7. května dopoledne v Chebu v ulici U Hilárie. Čtyřiapadesátiletý řidič osobního vozidla Ford vyjížděl z čerpací stanice a nedal přednost v jízdě motocyklu, který jel po hlavní komunikaci,“ sdělila policejní mluvčí Kateřina Böhmová. „Při střetu vozidla s motocyklem došlo k těžkému zranění motocyklisty, který musel být letecky transportován do nemocnice,“ podotkla mluvčí.

„Motocyklisté by si měli uvědomit, že patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Případný střet s vozidlem nebo pevnou překážkou končí ve valné většině těžkými zraněními nebo dokonce smrtí,“ informovala preventistka Zdeňka Papežová. „Závažnost dopravních nehod motocyklistů je až šestkrát vyšší než u osobních automobilů,“ doplnila preventistka.

Ze statistik vyplývá, že dopravní nehody končící smrtí motocyklisty větší měrou zavinili motorkáři sami. Nejčastější příčinou je nepřiměřená rychlost a následuje nesprávný způsob jízdy.

Podle policistů je nutné myslet na to, že má motocykl delší brzdnou dráhu než automobil. „Za normálních podmínek s reakční dobou jedné vteřiny je zapotřebí k zastavení motocyklu z 80km/h asi 58 metrů, při rychlosti 100km/h je už brzdná dráha 83 metrů a při rychlosti 200km/h je to 280 metrů,“ popsala Zdeňka Papežová a podotkla, že záleží na povrchu vozovky.

Alarmují je, že téměř deset procent motocyklistů umírá na následky zranění po dopravní nehodě, protože neměli přilbu…

Za posledních pět let řešili policisté v Karlovarském kraji 239 dopravních nehod motocyklistů. Při nehodách bylo šest motorkářů usmrceno, 49 motocyklistů bylo těžce zraněno,  lehce zranění bylo131. Před jízdou pilo alkohol 18 motocyklistů. Nejvíce dopravních nehod motocyklistů bylo v roce 2007 (57), nejméně v roce 2006 (32).

Policisté radí:

  • Zvyšte opatrnost, pokud je na vozovce spadané listí, olejové skvrny, tramvajové nebo železniční koleje, dilatační spáry na mostech, pokud povrch vozovky tvoří dlažební kostky, jsou na vozovce různé nerovnosti jako např. výtluky, vyjeté koleje apod. Dávat si pozor je nutné i na vodorovném dopravním značení, které je kluzké zvlášť za deště.
  • Pozor na slepé úhly ve zpětných zrcátkách musí dávat nejen motocyklista, ale také řidič osobního vozidla
  • Při předjíždění dávejte pozor na zpětné zrcátko automobilu (pokud motocyklista nevidí zpětné zrcátko automobilu, jeho řidič nevidí motocyklistu)
  • Při předjíždění automobilu mějte dostatečný boční odstup od automobilu (pozor na vystupujícího řidiče z vozidla, nebo nečekané odbočování apod.)
  • Předjíždějte vozidla zleva (předjíždění zprava většina řidičů automobilů nečeká)
  • Zbytečně neriskujte a nepředjíždějte v nepřehledných místech, v zatáčkách apod. je nebezpečný a  zbytečný hazard
  • Na motocyklu musí být řádně umístěné, připevněné a čitelné a platné registrační značky (pokud tomu tak není, hrozí sankce peněžitého trestu deseti tisíc korun a  zákaz činnost od šesti měsíců až na rok)