Od soboty je zahájená již pátá sezóna na úzkokolejce na Kateřině

V sobotu si nenechali návštěvníci ujít možnost svézt se na úzkorozchodné trati Kateřina v Novém Drahově, která se příchozím otevřela po zimě. Slavnost zpestřily básničkami o vlacích a nádražích děti z dětského domova v Horním Slavkově.

Děti z dětského domova v Horním Slavkově přijaly pozvání na slavnostní otevírání úzkokolejky a zarecitovaly básničky o vlacích. Ale nepřijely s prázdnou. „Pro pracovníky železnice děti vyrobily model vláčku, který jim předaly. Na stavbě modelu se podílelo šest dětí,“ informovala teta Kateřina, která děti na železnici doprovodila.

„Pro letošní, již pátou sezónu jsme pro návštěvníky připravili několik novinek. Nebudou to jen samostatné jízdy historickým vlakem, ale v určitých termínech bude také doprovodný program. Například výstavy historických traktorů z Traktor klubu Skalná,“ prozradil ředitel OPSÚD Kateřina Miroslav Kalivoda. „Další novinkou je speciálně upravený vůz na léto. To znamená, pokud bude teplé a slunečné počasí, mohou se návštěvníci svézt ve vagonu bez střechy,“ doplnil ředitel.

Františkolázeňský starosta Otakar Skala prozradil, co nového se chystá za zlepšení nejen na úzkokolejné železnici, ale také v přírodní rezervaci Soos a přilehlém muzeu. „Máme připravený projekt na rozvoj celého Soosu, ve kterém je zahrnutá i tato dráha. Jedná se například o rozšíření muzea, sociálního zázemí a restaurace. Již máme zpracovanou studii a připravuje se projekt,“ vysvětlil starosta.