Letošní závodní sezóna byla započata na Borech

Někdo „sedí“ na Borech, já jsem se rozhodl, že právě na Borech zahájím svou běžeckou sezónu.
Nedaleko „slavné“ věznice se v areálu Škodalandu uskutečnil druhý ročník Půlmaratónu Plzeňského kraje.

Celé zimní přípravné období jsem se poctivě, v domácích podmínkách, připravoval na dva jarní vrcholy. Tím prvním byla plzeňská půlka, tím druhým bude Mattoni půlmaratón v Karlových Varech (jeden z podniků Run Pavel Maršík - Letošní závodní sezóna byla započata na Borech  Foto: Tereza MaškováCzech).

Zvolil jsem osvědčený scénář tréninkových běhů v období měsíců listopad – březen. V první polovině dubna jsem jen časoval formu na uvedené závody.

Abych čtenářům odhalil své tréninkové tajemství, musím zmínit fakt, že k tomu, abychom stabilně podávali v soutěžním období dobré časy, potřebujeme odběhat minimálně 500 kilometrů. Není důležité, jak je měsíčně vrstvíte.
Poctivý běžec běhá bez ohledu na klimatické podmínky. Jediné, co nedoporučuji, je trénink v mrazu od – 8°C.
Zimy v naší republice jsou běhu nakloněny a není problém naplnit tréninkové objemy. Nikdy při své iniciativě nezapomínejme na odpočinek či alternativní sporty (plavání, spinning atd.).
Pokud vám významně neschází závodní adrenalin, klidně vynechávejte nabídku zimních závodů.
Od dubna do října jsou v kalendáři stovky podniků v celé České republice i okolních zemích.
Já volím pro letošní rok princip: co měsíc, to jeden závod. Řídím se heslem, méně je více.
Stále se ovšem zmiňuji o svém scénáři. Každý si jistě zvolí harmonogram dle svého uvážení.

Závody volte s ohledem na úroveň organizace závodu, délku tratě, dostupnost, rozdělení do kategorií a kladnou zkušenost z minulosti. Ve všech těchto ohledech je následně záruka, že potkáte řadu svých běžeckých přátel a nasajete pozitivní energii. Pokud jste členem rodiny na sociálních sítích, máte možnost přečíst si doporučení dalších kolegů běžců.

Vrátím se do Plzně. Půlmaraton Plzeňského kraje získává vysoký kredit nejen s ohledem na organizaci, ale i velmi kvalitní zázemí, hodnotné ceny a špičkovou kvalitou startovního pole.
Letos se do hlavní kategorie podařilo získat čtveřici běžců z Keni, která brala první pořadí v kategorii mužů i žen. Nebudu se rozepisovat o tom, jak probíhá logistika převážení této skupina afrických hvězd do regionálních destinací. To nechám do jiného textu.
Další velkou hvězdou ve startovním poli byl letos špičkový český ultramaratonec Radek Brunner.
Senzací je ovšem počet účastníků, na start se postavilo více jak 1000 běžců!

Můj osobní vklad byl ten, že jsem obhájil prvenství v kategorii, celkově jsem obsadil 17. místo a nad to jsem si celý půlmaratón užil. Žádná krize, žádné komplikace. Za dobré rozložení psychických i fyzických sil chci poděkovat svým nejbližším, Salmingu, Auroře, která mi poskytla azyl v Plzni, a potvrdila, že běžecká rodina je jedinečná parta skvělých lidí.

Pro závod jsem zvolil tentokrát obuv Salming Race. Boty určené pro závody a udělal jsem dobře. Naše premiéra se povedla. Běželo se mi lehce. Trať od Škodalandu začíná prudkým stoupáním a můj způsob běhu od středu chodidla či po špičkách je předností. Do 4. kilometru jsem se držel i profesionálních běžců. Od 7. kilometru se vytvořila kolem mě silná čtyřčlenná skupina, která se snažila spolupracovat. Tím se podařilo udržet tempo kolem 4 min/km. Uprostřed závodu se naše skupina roztrhala a já jsem se postupně stal singl běžcem, který udržoval pozici v první dvacítce.

Počasí bylo příznivé, teploměr ukazoval 11°C a bylo téměř bezvětří. Od 15. kilometru jsem dokonce zrychloval a postupně jsem dostihl dvojici, která běžela přede mnou. Tu jsem nakonec postupně předběhl. I zásluhou druhého z nich, Františka Macha, který mě hecoval a povzbuzoval, se mi podařilo dokončit závod v čase 1:25:29. Z pohledu toho, že začíná sezóna je výsledek velmi povzbuzující. Je jisté, že zimní dril se zúročuje, a můžu s optimismem ladit další přípravu na jarní sezónu.

Kdybych své úvahy měl shrnout, řekl bych, že štěstí přeje připraveným. Takže směle do letošního běžeckého roku.
Hodně zdraví a úspěchů.

Autor: Pavel Maršík

Foto: Tereza Mašková