Podzemní kasemata se otevřou návštěvníkům

Barokní kasemata pod chebským hradem, která vznikla na přelomu 17. až 18. století, se za necelé dva týdny otevřou široké veřejnosti. Pracovníci hradu dolaďují v těchto dnech poslední detaily. Celkově se jedná o přibližně několik stovek metrů podzemních chodeb o celkové rozloze několik tisíc metrů čtverečních.

Přípravy na otevření kasemat trvaly několik měsíců. Podle kastelána chebského hradu Tomáše Dostála bylo úplně nejsložitější vybudovat odolné osvětlení. „V podzemí se totiž drží vysoká vlhkost, která má na elektroinstalaci špatný vliv. Teď už jsou všechna světla v pořádku a doufáme, že nám bez problému vydrží mnoho let,“ popsal kastelán hradu Tomáš Dostál.

Podzemní kasemata byla v minulosti využívána především k ukládání zásob potravin, střeliva i dalšího vojenského materiálu při obléhání hradu. Chodby budou moci navštívit hosté pouze s průvodcem, je to především kvůli bezpečnosti lidí a také kvůli tomu, aby se tam někteří neztratili. Mezi lidmi se často povídá, že chodby pod hradem jsou daleko rozsáhlejší, nic takového se pracovníkům hradu prokázat nepodařilo.

„Na Krajince v Chebu jsou opravdu vidět různá vrata pod hradbami hradu Cheb, ale ta vedou do speciálních odvodňovacích žlabů, kterými je hrad Cheb prošpikován a člověk jimi neproleze,“ osvětlil kastelán.

Hlavní sezóna začala na hradě už na začátku dubna. Kvůli dokončování elektroinstalace v kasematech však museli pracovníci hradu přesunout jejich otevření až na 1. května. Od tohoto dne budou kasemata přístupná lidem během běžných otevíracích hodin.

vid