Kraj dokončí kompletní modernizací Domova pro seniory Skalka v Chebu

Nová jídelna se zimní zahradou, posezení s občerstvením, supermoderní kuchyně a nově vybudované oddělení domova se zvýšenou péčí – to jsou novinky, kterými se chystá Domov pro seniory „Skalka“ v Chebu zpříjemnit život svým obyvatelům i zaměstnancům. Na začátku března 2016 byla zahájena první etapa rozsáhlých stavebních prací, které budou spočívat v celkové rekonstrukci dvoupodlažní přístavby hlavní budovy domova pro seniory.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

​„Rozsáhlou obnovu vnitřních prostor domova, která znamená mnohem komfortnější bydlení pro seniory odpovídající evropské úrovni, bude financovat Karlovarský kraj, jenž je zřizovatelem a zároveň majitelem objektu. První etapa vnitřní rekonstrukce bude stát celkem 35, 4 milionu korun. Významnou část této částky ve výši 26, 5 milionu přitom kraj získal z dotačního programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb Ministerstva práce a sociálních věcí. Z toho vlastní podíl Karlovarského kraje činí téměř 9 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák. Podle náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Zuzany Jentschke Stöcklové, která se účastnila zahájení první etapy přestavby, ministerstvo tyto aktivity kraje vítá, protože na území ČR je ještě celá řada domovů pro seniory s nevyhovujícím vybavením starým několik desetiletí.
Plánované úpravy jídelny dají vyniknout důstojnému a plně funkčnímu prostředí, kde budou klienti domova nejen stolovat, ale trávit i volný čas při občerstvení s rodinou a přáteli. Nejmodernější technologie ve vývařovně domova přinesou pracovní komfort personálu kuchyně a umožní obohatit sortiment nabízených jídel. „V prvním nadzemním podlaží nově vznikne uzavřené oddělení pro klienty trpící stařeckou demencí. V těchto prostorách budou jednolůžkové pokoje s koupelnami, které bude možné variabilně uzpůsobovat podle různých potřeb klientů,“ popsala ředitelka domova Radka Müllerová. Součástí oddělení domova se zvláštním režimem se stane společenská místnost pro společné aktivity klientů nabízené kvalifikovaným personálem.
Tím však záměry Karlovarského kraje zvelebit domov „SKALKA“ nekončí. „V současné době čeká Karlovarský kraj na odsouhlasení žádosti o dotaci na další dvě etapy vnitřní rekonstrukce, kterou podal na MPSV ČR. Práce by měly začít v roce 2017, budou spočívat ve výměně všech stávajících dožilých instalací a vytvoření bezbariérových osobních koupelen v každém pokoji klienta,“ vysvětlil Miloslav Čermák.
Po dokončení celkové přestavby bude Domov pro seniory „SKALKA“ v Chebu s kapacitou 108 lůžek místem, kde mohou žít senioři s podporou odborného personálu v důstojném prostředí při zachování nejvyšší možné kvality života až do svých posledních dnů.