Prezident navštívil chebskou fakultu i Františkovy Lázně

Po Kynšperku byl Cheb a Františkovy Lázně dalším cílem úterní návštěvy prezidenta republiky Miloše Zemana. První zastávkou se stala Ekonomická fakulta Západočeské univerzity, kde v posluchárně odpovídal na dotazy studentů. Otázky se týkaly i možného snížení hranice trestní odpovědnosti z dnešních 15 na 13 let, a to u nejzávažnějších trestných činů. Prezident odpověděl, že v dnešní době jsou mladí lidé více vyspělejší a díky internetu i informovanější.

„Na základě toho, že se za poslední léta změnil vývoj mladých lidí, jsem pro snížení hranice trestní odpovědnosti. Ale váhal bych, zda-li to má být 14, nebo 13 let,“ odpověděl prezident.

Po ukončení besedy odjel prezident Miloš Zeman do Františkových Lázní, kde ho čekal slavnostní oběd s místními podnikateli. A co dobrého si pro vzácnou návštěvu hostitelé přichystali? Šunkovou rolku s pečivem servírovali coby předkrm. Hlavním chodem byla staročeská bramboračka, následovalo telecí maso s bramborovou kaší a dušenou zeleninou. Tečkou za slavnostním obědem byl puding se šlehačkou.

Poté Miloš Zeman navštívil společnost Lázně Františkovy Lázně, kde bylo pro hlavu státu přichystáno překvapení v podobě daru – malé loďky se jménem Kačenka. Dar předával ředitel společnosti Josef Ciglanský s tím, že se o prezidentu ví, že je příznivcem veslařského sportu. A proto padl výběr právě na plavidlo. Originální dar vymysleli sami zaměstnanci firmy.

„Takový dar jsem ještě nedostal. Ujišťuji vás, že loď určitě využiji a spustím na hladinu Veselovského rybníka,“ dodal překvapený prezident.

Další zastávkou bylo setkání s vedením města na františkolázeňské radnici. Pak již prezidenta očekávali občané města v zaplněném divadle Boženy Němcové. Zde Miloš Zeman odpovídal na dotazy. Ani tady nebyla nouze o originální dary, jako byla kniha s názvem Becherové – zrození 13. pramene i s věnováním autora knihy, a slivovice. V divadle zašumělo ve chvíli, kdy jeden z občanů prohlásil, že má pro prezidenta dlouho hledaný článek od Ferdinanda Peroutky. Ukázalo se však, že jde o známý podvrh.

Na závěr besedy předal prezidentovi starosta Františkových Lázní Otakar Skala kazetu s replikou historických pohárů a nádoby, která byla naplněná vodou z Kostelního pramene.