Volná místa nabízelo třicet zaměstnavatelů

Zájemci o zaměstnání mohli ve středu 3. března navštívit Burzu pracovních příležitostí. Akci pořádala Krajská hospodářská komora ve spolupráci s Karlovarským krajem a Úřadem práce. Novou pracovní příležitost nabízelo třicet místních zaměstnavatelů.  Do Kulturního centra Svoboda, kde se burza uskutečnila, přišlo téměř tři sta studentů a na dvě stovky dalších uchazečů o práci. Co to vlastně burza práce je? Pro koho je určená? Na tyhle a další otázky se ptalo Živé Chebsko Lenky Bílkové, projektové manažerky Krajské hospodářské komory.

Když přijdu na burzu práce, co mě čeká?

Je to setkání místních zaměstnavatelů s uchazeči o práci. Naším cílem je podporovat regionální firmy a zaměstnanost. Na burzu proto přijdou zaměstnavatelé, kteří nabízejí volná pracovní místa. A my zveme uchazeče o zaměstnání, kteří jsou na úřadu práce. Svoji šanci na zaměstnání tady mohou najít i ti, kteří chtějí svoji práci třeba jen změnit. Tentokrát se zde prezentuje a volná místa nabízí třicítka firem. Zveme také studenty posledních ročníků středních škol i posluchače z místní ekonomické fakulty, aby si zmapovali situaci na trhu práce. Dále nabízíme také poradenství – kde hledat práci, jak správně napsat životopis a komunikovat při pracovním pohovoru.

Jaký je mezi studenty o akci zájem?

To je různé. Někteří si obejdou všechny potencionální zaměstnavatele a zjišťují podrobnosti. Někdy se domluví i na letních brigádách. Posluchači z ekonomické fakulty si zde často najdou práci, které se mohou věnovat i během studia.

Po kolikáté se v Chebu burza práce uskutečnila?

Letos je to již druhý ročník Burzy pracovních příležitostí, kterou připravila Krajská hospodářská komora ve spolupráci s Karlovarským krajem a Úřadem práce. Akce se koná nejen v Chebu, ale také v Sokolově a v Karlových Varech. Ten, kdo dnešní burzu práce nestihl, má další šanci 17. března, kdy se uskuteční burza v sokolovské sportovní hale ISŠTE, a 31. března v karlovarském Lidovém domě ve Staré roli.

Dá se říct, které profese jsou v našem regionu nejžádanější?

Složení místních firem napovídá, že nejžádanější jsou technické a strojírenské profese, kterých není dostatek. Ale některé ze společností jsou schopné si zájemce o práci bez patřičného zaměření samy vyškolit. Například jedna z místních firem má školicí program s názvem Junior. Naberou například osm až deset zájemců, ty si v průběhu jednoho roku zaučují a poté jej zařadí do provozu.

Máte zpětnou vazbu od zaměstnavatelů, kolik lidí se po této akci stane jejich zaměstnancem?

Takovou statistiku nemáme. Firmy ale akci hodnotily pozitivně s tím, že se konečně začalo něco dělat pro místní podniky. V loňském roce se konaly burzy jen pro zahraniční firmy, které ale lidi odlákávaly z regionu.