Podomní prodejci mají smůlu, v Chebu již nic neprodají

Se situací, kdy někdo zazvonil u dveří a pak nabízel svoje zboží, by se již neměli Chebané setkávat. Ve městě platí zákaz podomního prodeje. Špatné jméno většině slušných obchodníků dělali ti, kteří své zboží nebo služby nabízeli za účelem rychlého zbohatnutí a využívali k tomu drzost a občas i agresivitu.cheb-mestska-police malá na web

Taktika prodejců je jasná – zpočátku hlavně nevzbudit podezření. Používají proto formulace jako „Jsem z Energetického střediska“, které působí důvěryhodně a neutrálně. Cíl je jasný. Nepřipraveného člověka zaskočit a pak mu v záplavě slov a zkreslujících informací podstrčit k podpisu zpravidla nevýhodnou smlouvu. Stejně „výhodně“ se nabízejí i tarify mobilních operátorů, elektronika nebo zázračná kosmetika.

„Problémy s podomními prodejci nemají samozřejmě jen senioři, ale obecně se dá říct, že obětí neseriozních prodejců bývají nejčastěji. Senior je v dopoledních hodinách doma, takže prodejcům otevře,“ informuje Oldřich Orság, velitel vnitřní služby Městské policie Cheb. „Bohužel se zrakem to už není jako dřív, tak předkládané listiny sotva přečte, sluch už také občas není nejlepší. Senior může být důvěřivý a člověku, který mu říká, jak je to výhodná nabídka, uvěří. Proto doporučujeme cizího člověka do bytu vůbec nepouštět, neukazovat mu faktury nebo smlouvy,“ vysvětlil velitel.

Zákaz podomního prodeje není jen v Chebu, ale funguje také v okolních obcích. Cílem je ochránit své občany.

„Pokud se osobně setkáte s podomním prodejcem, zavolejte tuto informaci městské policii na linku 156. Za porušení zákazu hrozí dle zákona o obcích ve správním řízení pokuta až do výše 200 000 Kč,“ informoval Oldřich Orzág.