Vzrostl počet důchodů s exekuční srážkou. Rostou i exekuce z nemocenských dávek

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v prosinci loňského roku evidovala bezmála 80 tisíc exekucí včetně insolvencí na vyplácené důchody. Jejich počet opět stoupl, meziročně o 6,21 %. Také počet exekučních a insolvenčních srážek z dávek nemocenského pojištění prudce roste. Za celý loňský rok jich ČSSZ provedla více než 130 tisíc, což je dvakrát tolik oproti roku 2013. Vyjádřeno v korunách: ČSSZ na srážkách z důchodu a nemocenských dávek vyplatila za loňský rok oprávněným osobám (věřitelům klientů) přes 2 miliardy, z toho z důchodů 1,84 mld. Kč.

exekuce
exekuce

Důchody s exekuční srážkou

Počet případů, kdy srážky kvůli nízké výši důchodu nemohou být prováděny, vzrostl oproti roku 2014 přibližně o 2 tisíce, což představuje 44 tisíc případů, u kterých ČSSZ pouze evidovala tzv. exekuční titul na důchod. To však neznamená, že dluh zanikl. Pokud ho dlužník-důchodce (dle právní terminologie povinný) neuhradí jiným způsobem, ČSSZ výkon rozhodnutí stále eviduje. V okamžiku, kdy se dlužníkovi důchod zvýší nebo se u něj změní např. počet vyživovaných osob, ČSSZ je povinna srážku zařídit. Vzhledem k tomu, že od ledna 2016 došlo ke změně parametrů, které mají vliv na výši exekučních srážek, provede ČSSZ od únorové splátky důchodu přepočet exekučních srážek. Vzhledem ke zvýšení nezabavitelné částky a nízké lednové valorizaci důchodů se u většiny případů exekuční srážka mírně sníží. O této změně budou příjemci důchodu informováni.

Jednorázový příspěvek 1 200 Kč, který důchodci obdrží v únoru, nepodléhá exekuci a bude vyplacen v plné výši.

Exekuční srážky ČSSZ provádí ze všech druhů důchodů, tedy ze starobních, invalidních i pozůstalostních. Roste počet lidí, kteří do důchodu vstupují s exekucí či s několika exekucemi. Těm před odchodem do důchodu srážky z platu (příjmu) prováděl jejich zaměstnavatel, povinnost tedy převzala ČSSZ z titulu plátce důchodu (příjmu). Srážky z důchodu může ČSSZ ukončit až po splacení  dluhu včetně úroků a nákladů řízení (tzv. příslušenství), popř. na základě rozhodnutí subjektu, který o exekuci rozhodl.

Důvody exekučních srážek z důchodů jsou různé. Dluhy často vznikají na prodejních zájezdech, při nákupu dovolené, v důsledku neplacení výživného, nesplácením půjček nebo ručením za ně. Za částí nařízených exekucí stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun, jako jsou např. pokuty dopravnímu podniku nebo městské policii, poplatky obcím za svoz odpadu či penále zdravotním pojišťovnám.

Srážky z nemocenského i peněžité pomoci v mateřství

Srážky z důvodu nařízené exekuce a insolvence se provádí i z dávek nemocenského pojištění, konkrétně z nemocenského a peněžité pomoci v mateřství. Srážky z nemocenských dávek se vždy provádějí z dávky za celý kalendářní měsíc, proto lidem, kteří jsou v pracovní neschopnosti několik měsíců z důvodu vážné nemoci či náročné léčby a mají na svůj příjem exekuci, lze doporučit, aby si potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti (tzv. lístek na peníze) nechali od lékaře vystavit k poslednímu dni v měsíci. Výše uvedené neplatí na začátku nebo na konci sociální události, kdy se dávka zpravidla vyplácí za část kalendářního měsíce. I v těchto případech platí, že zaměstnanec veškeré podklady, kterými se prokazuje nárok na výplatu nemocenských dávek, včetně podkladů potřebných pro provádění srážek, předává svému zaměstnavateli, který je spolu s doklady pro výpočet dávek bezodkladně předá příslušné OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno, která teprve poté, co obdrží veškeré doklady, může začít vyplácet dávky nemocenského pojištění.

Dlužník je o srážkách informován písemně

Informaci o zahájení exekučních či insolvenčních srážek a jejich výši ČSSZ vždy zasílá písemně. V oznámení je uvedeno číslo jednací výkonu rozhodnutí a vydávající orgán. Písemnou informaci zasílá ČSSZ také v případě, že z důvodu nezabavitelné výše důchodu exekuční srážku provádět nemůže. Domnívá-li se občan, že jeho exekuce je neoprávněná, musí se obrátit na instituci, která výkon rozhodnutí vydala, nikoliv na ČSSZ – ta o exekuci nerozhoduje, pouze ji musí ze zákona vykonat. ČSSZ je povinna provádět srážky na základě doručeného exekučního titulu, přesněji řečeno na základě nařízeného výkonu rozhodnutí soudem, na základě exekučního příkazu vydaného ve správním řízení, exekučního příkazu soudního exekutora, na základě konkurzního nebo insolvenčního řízení.

Důležité údaje k exekucím pro rok 2016

Nezabavitelná částka pro dlužníka (tj. povinného) činí 6 178,67 Kč (v roce 2015 činila 6 118 Kč). Pokud ji výše důchodu nepřekračuje (důchod nedosahuje tzv. zabavitelné výše), nemůže ČSSZ exekuční srážku zařídit. Na každou osobu, kterou je dlužník povinen vyživovat, se nezabavitelná částka dále zvyšuje o 1 544,67 Kč (v roce 2015 o 1 529,50 Kč). Částka, nad kterou se zbytek důchodu může srazit bez omezení, je stanovena na 9 268 Kč (v roce 2015 činila 9 177 Kč).

 

Tabulka 1: Počet výplat důchodů se zařízenou exekuční srážkou (v prosinci daného roku)

Rok 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Počet výplat důchodů s exekuční srážkou 30 858 35 223 40 718 46 121 51 184 60 874 67 614 70 997 75 315 79 991

Tabulka 2: Srážky z dávek nemocenského pojištění

Rok 2013 2014 2015
Počet srážek za celý rok 61 745 88 682 132 206
Výše srážek (v mil. Kč) 57,95 121,68 206,05