Víte, jaká je doba platnosti lékařských předpisů?

Nejkratší dobu platí recept vystavený lékařskou pohotovostní službou nebo pohotovostní službou v oboru zubního lékařství. Ten platí jen jeden den – nejdéle do konce prvního kalendářního dne následujícího po dni jeho vystavení. Stejně tak jen jeden den platí recept označený slovy Neodkladná péče nebo Akutní péče. Takový léčivý přípravek byl předepsán na účet veřejného zdravotního pojištění nesmluvním lékařem v rámci jím poskytnuté neodkladné nebo akutní péče.recept malá na web 1

Recept na antibiotika a antimikrobiální chemoterapeutika platí pět kalendářních dnů počínaje dnem vystavení receptu (pokud nejde o léčivé přípravky na místní použití).

Recept na ostatní léčivé přípravky platí čtrnáct kalendářních dnů počínaje dnem vystavení receptu, neurčí-li lékař jinak. Může na receptu uvést i jinou dobu platnosti (například 1 měsíc atd.), nejdéle ale 1 rok.

Doba platnosti receptů se na dnešních 1, 5 a 14 dnů prodloužila z dřívějších 1, 3 a 7 dnů už v roce 2008, vyhláškou č. 54/2008 Sb., o způsobu předepisování léčivých přípravků, údajích uváděných na lékařském předpisu a o pravidlech používání lékařských předpisů.

Takzvaný opakovací recept, tedy recept s předepsanými léčivými přípravky, jejichž výdej se má několikrát opakovat, platí počínaje dnem jeho vystavení 6 měsíců, nestanoví-li předepisující lékař jinak, nejdéle však 1 rok. Lékař uvádí na takovém receptu datum vystavení, pokyn k opakování výdeje (většinou latinským výrazem repetatur) a číslicí i slovy údaj o celkovém počtu výdejů. Bez těchto údajů není opakování výdeje možné. Lékárník pak vyznačí každý výdej na receptu razítkem.

Není-li v lékárně k dispozici předepsaný počet balení, nebo jestliže jsou na receptu předepsány dva druhy léčivých přípravků, z nichž některý není k dispozici a ani nemůže být urychleně obstarán, vystaví lékárník na chybějící léčivý přípravek výpis z receptu. Na výpis se vztahuje stejné ustanovení o době platnosti jako na původní recept. Doba platnosti výpisu se ale počítá ode dne jeho vystavení, čímž se vlastně prodlouží platnost původního předpisu. Výpis musí být samozřejmě pořízen v době platnosti původního receptu.

Léčivé přípravky obsahující omamné látky nebo psychotropní látky se předepisují na žádanku a ta platí nejdéle 14 kalendářních dnů počínaje dnem jejího vystavení.