Smutné vyúčtování za nedbalost při péči o komíny: miliony korun i lidské životy

Navzdory mimořádně teplému počasí má i letošní topná sezóna tragický průběh. Mnoho lidí totiž i nadále podceňuje rizika v souvislosti se spalinovými cestami a nevěnuje jim řádnou péči. Výsledkem jsou opět stovky požárů a desítky otrav. Na Nový rok se na Frýdecko-Místecku otrávily oxidem uhelnatým čtyři děti, jedno z nich nehodu nepřežilo. O týden později vyhořel dům na Pardubicku. Společenstvo kominíků ČR důrazně upozorňuje na hrozící nebezpečí a aktuální legislativní změnu v souvislosti s péčí o spalinové cesty.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

„Novela Zákona o požární ochraně, která vstoupila v platnost 1.ledna 2016, zahrnuje i čištění, kontroly a revize spalinové cesty, a ruší dosud platné nařízení vlády č. 91/2010 Sb. V praxi se příliš mnoho nezmění, protože prováděcí vyhláška bude z nařízení vlády vycházet. Nicméně jsme potěšeni, že problematiku konečně upravuje zákon a že novela obsahuje i definici spalinové cesty, a dokonce i sankce za nekvalitně odvedené kominické práce. Věřím, že legislativní změna nám pomůže vnést do českých domácností více klidu a bezpečí,“ říká prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.

„Se Společenstvím kominíků velmi aktivně spolupracujeme nejen při preventivní osvětě občanů, ale také při legislativním procesu a tvorbě právních norem. Důkazem toho je právě dokončená nová vyhláška o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty, která je momentálně ve schvalovacím procesu a platná by měla být od února letošního roku. Výborná spolupráce se odrazila i v tom, že nově přešla působnost v této oblasti pod Ministerstvo vnitra. Věřím, že všechny kroky, které v tomto směru podnikáme, v prvé řadě pomohou uchránit lidské životy, zdraví a majetek,“ říká generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba.

Zpráva toho nejsmutnějšího druhu na sebe v roce 2016 nenechala dlouho čekat. Na Nový rok v Brušperku na Frýdecko-Místecku přišla o život třináctiletá dívka. Otrávila se oxidem uhelnatým. Tři další děti skončily v nemocnici.

„Rodina bydlela v novém rodinném domku na okraji města. Otravu nejspíš způsobil plynový kotel a jeho spalinová cesta. Předpokládám, že hlavním problémem byl nedostatečný přívod vzduchu, který zapříčinil nedokonalé spalování. I v takovém případě by však mohla funkční spalinová cesta neštěstí zabránit,“ říká soudní znalec Zbigniew Ondřej Adamus.

Moravskoslezský kraj jako by na začátku roku nehody přitahoval. V Hlučíně na Opavsku se otrávila rovněž od plynového kotle 13členná pěstounská rodina. „Je zarážející, že v obou případech šlo o nové plynové kotle, které by měly splňovat bezpečnostní požadavky. Kromě dostatečného odvodu spalin jsou ve hře například kvalita spalovací směsi plynu a vzduchu a ochrana spotřebiče při špatném spalování či neprůchodnosti spalin. Obávám se, že nové spotřebiče těmto základním bezpečnostním parametrům často nevyhovují,“ doplňuje Adamus.      

Celkem přesně lze specifikovat příčinu požáru v Rohoznici na Pardubicku. Opravený dům shořel pravděpodobně kvůli nedbalé péči o komín. Podle pardubických hasičů bylo komínové těleso špatně postavené a uvnitř byl zazděný trám. Zkáze domu tedy nejspíš mohla předejít včasná návštěva kominíka. Předběžná škoda byla vyčíslena na 500 tisíc korun. Při požáru naštěstí nedošlo ke zranění, podle informací televize Nova však chybělo málo a v domě uhořela seniorka.

Funkční spalinová cesta je základním předpokladem pro bezpečné vytápění. Stát proto vyžaduje, aby majitel či provozovatel domu minimálně jednou ročně zavolal kominíka a objednal kontrolu a čištění spalinové cesty. Nezáleží přitom na druhu používaného paliva. Platná právní úprava z dobrých důvodů požaduje kominický servis i u spalinových cest sloužících pro spotřebiče na plyn. U nich je sice nižší riziko požáru, o to vyšší je však riziko otravy oxidem uhelnatým. Proto je v novém požárním zákoně hned v § 1 uvedeno: „Provoz spalinové cesty se považuje za vyhovující z hlediska ochrany zdraví, života nebo majetku osob, jestliže se čištění, kontrola a revize spalinové cesty provádí způsobem podle tohoto zákona.“

Navzdory informační kampani přetrvávají v ČR problémy s kominíky pochybné úrovně. Společenstvo proto na webu www.skcr.cz zavedlo sekci, v níž si každý může snadno vyhledat svého kominíka podle regionu. V seznamu jsou pouze členové tohoto dobrovolného profesního sdružení, kteří jsou vyučeni, mají živnostenský list a účastní se pravidelných školení. Společenstvo kominíků tak garantuje jejich odbornou způsobilost a přístup k nejnovějším informacím.