Co je to chřipka a jak se jí můžeme bránit?

Když se řekne chřipka, tak si jistě většina lidí vybaví horečky, zimnici, bolesti zad a kloubů nebo i vyčerpání. Co to vlastně chřipka je a jak se jí můžeme bránit? Na to se Živé Chebsko zeptalo chebské dětské lékařky Silvie Šuby.

Co to vlastně chřipka je?nemoc 1 malá na web

Chřipka – Influenza je nakažlivé horečnaté onemocnění dýchacích cest s příznaky rýmy, zánětu hltanu, průdušnice a průdušek s teplotou, která je hlavním příznakem onemocnění. Původcem onemocnění je RNA virus ze skupiny Ortomyxoviru.

Jak se můžeme chřipkou nakazit?

Zdrojem nákazy je nemocný člověk. Přenos onemocnění probíhá kapénkovou cestou. Vir se do okolí dostane kašlem, kýcháním, při mluvení, ale nakažlivý je i prach a předměty (kapesníky) kontaminované sekretem nemocných lidí. Epidemie chřipky probíhá nejčastěji v zimě a v prvních jarních měsících.

Za jak dlouho po styku s nemocnou osobou propukne onemocnění?

Inkubační čas je velice krátký, 18 až 72 hodin. Onemocnění začíná prudce, pocitem zimnice, malátnosti, vzestupem teploty na 39-40°C, kterou doprovází bolest hlavy, očí, bolesti svalů končetin, bolestí zad a kloubů. Výrazná je únava až vyčerpání. Časté je nechutenství, pocit na zvracení a zácpa. Postupně se přidává postižení dýchacích cest (bronchitida) – nejdříve suchý, dráždivý kašel, později kašel produktivní s bolestmi na hrudi, které se při kašli zvýrazní. Do klinického obrazu patří také otok sliznice nosu a hltanu, zánět spojivek a někdy i herpes rtu. Při nekomplikovaném průběhu celkové příznaky ustupují do 5 až 7 dnů, přetrvává ale dlouho únava a sklon k pocení i při menší fyzické zátěži. Onemocnění může někdy probíhat méně typicky. V popředí může být nechutenství, zvracení, průjem.

Pro mnoho lidí je chřipka běžné onemocnění, ale mohou nastat také komplikace?

Komplikace závisí od imunitního systému organismu. Častější jsou u malých dětí a starých lidí a u pacientů s poruchou imunity. Mezi komplikace patři chřipkový zánět plic. Projeví se opětovným vzestupem teplot, zhoršeným kašlem a bolestmi na hrudi. Kromě zánětu plic se u dětí může vyvinout i zánět dutin a středouší. Vzácná komplikace je zánět srdce, zánět mozku, obrna nervu.

Co bychom měli udělat pro zdárné vyléčení?

Doporučuje se klid na lůžku, užívat léky na snížení teploty a dodat tělu potřebné vitamíny (především vitamín C). Důležitý je také dostatek tekutin a v případě dráždivého kašle podávat léky k jeho utlumení.

V čem spočívá prevence?

Jednou z možností, jak se chránit, je očkování. Dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které dodá tělu potřebné vitamíny. Pokud zjistíte první příznaky blížícího se onemocnění, doporučuje se omezit kontakt s jinými lidmi, aby nedošlo k nákaze ostatních. Při kašli i kýchání je nutné zakrývat si ústa i nos kapesníkem, který se po použití vyhodí. Důležité je také důsledné dodržování hygieny, umývání rukou několikrát denně, zvláště když saháme na věci, na které sahal také někdo jiný. Všeobecně se doporučuje v době chřipkové epidemie omezovat pobyt v uzavřeném prostoru (kino, divadlo, hypermarket) a zakázat návštěvy v nemocnicích.