Kraj vyjde vstříc obyvatelům Hájů a najde možnost, jak odhlučnit obchvat

Obyvatelé chebské části Háje si stěžují na hluk z nově vybudovaného jihovýchodního obchvatu Chebu, dokončeného v minulém roce. Krajský projekt obchvatu výrazně ulehčil dopravě v centru města, nicméně vyvolal protesty hájenských občanů. K překročení limitů hluku podle studie hygieniků nedošlo, Karlovarský kraj však přesto lidem v Hájích pomůže a bude hledat možnost, jak část obchvatu odhlučnit. Během dnešního jednání krajského zastupitelstva to potvrdil náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Občané Hájů žijící v blízkosti obchvatu navštívili dnešní jednání krajského zastupitelstva, aby upozornili na hlučný provoz na trase, který neutichá ani v nočních hodinách. Požádali také o možnost vybudovat protihlukovou stěnu, která by problém vyřešila. Starosta Chebu Petr Navrátil, který je zároveň krajským zastupitelem, připomněl, že v územním plánu města byl projekt od roku 1996, s čímž bylo třeba počítat při koupi pozemků i stavbě domů. Navíc město vnímá podobný problém i v případě sídliště Spáleniště, kde žije podstatně více obyvatel než v Hájích.

S řešením situace přišel náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik. Zdůraznil, že díky vybudování jihovýchodního obchvatu se podstatně ulevilo lidem žijícím v centru Chebu, ale zároveň je nutné brát v potaz, že doprava na obchvatu poroste. „To podstatné je, že v území Hájů obchvat desítkám obyvatel znepříjemňuje život. A i když splňuje limity hluku, nabízím, že zadám Krajské správě a údržbě silnic připravit analýzu, která popíše, jak by bylo finančně náročné odhlučnění části trasy, kdyby se například vybudovala protihluková stěna. Informaci předložím krajské radě a zastupitelům, aby věděli, s jakými náklady je třeba počítat. Pro rozpočet to nebude zásadní částka, ale je třeba taky vidět ty stovky milionů, které potřebujeme na opravy silnic II. a III. tříd, aby byly bezpečnější pro naše obyvatele. Bude na zastupitelích, jestli odhlučnění obchvatu předřadí před ostatní záležitosti. Věřím, že se rozhodnou správně,“ uvedl Jakub Pánik.

K jeho návrhu se připojili i ostatní zastupitelé, kteří uvítali pomoc obyvatelům Hájů, pokud bude k dispozici vize financování a návrh realizace odhlučnění.