Zdravější varianta vánočního cukroví? Jde to a chutná výborně

S Vánocemi přichází nejen chvíle pohody, výzdoba domácnosti, ale i přípravy cukroví.f „Právě s konzumací cukroví jsou spojené i následné výčitky a novoroční předsevzetí shazování vánočních kil,“ říká Alexandra Ferešová, držitelka zlaté medaile z prestižní kondiční soutěže v bodyfitness.
Ale lze tomu i předejít. „Máme dvě možnosti. Buď cukroví nebudeme péct vůbec, a ke Štědrovečerní večeři si dáme místo bramborového salátu zeleninový, nebo na to můžeme jít od lesa a některé suroviny nahradit zdravějšími. Já jsem se rozhodla pro druhou variantu a vrhla jsem se do pečení zdravějších variant cukroví, které chutná stejně výtečně,“ slibuje Alexandra, která se s některými recepty podělila se čtenáři Živého Chebska.

 

Mrkvové cukroví

Potřebujeme:

180 gramů jemně nastrouhané mrkve

300 gramů žitné (celozrnné) mouky

250 gramů kokosového oleje

1 žloutek 

trocha vanilky

půl sáčku kypřícího prášku do pečiva

domácí marmeládu
Postup:

Vše spojíme v těsto, které následně vyválíme na tenký plát a vykrajujeme například kolečka. Pečeme dozlatova na 180-200 °C. Po vychladnutí kolečka spojujeme marmeládou a můžeme zdobit podle libosti.
a

Ovesné hrudky

Potřebujeme:

200 gramů ovesných vloček

250 gramů datlí (můžeme použít i brusinky, já použila větší rozinky)

150 gramů kokosového oleje

4 lžíce medu

skořice nebo perníkové koření

extrakt z vanilky

2-3 vejce

50 gramů hořké kvalitní 90% čokolády
Postup:

Vločky opražíme na oleji, přidáme v mém případě rozinky, trochu skořice, nebo koření, med, vanilku a necháme vystydnout. Poté přidáme nasekanou čokoládu a vajíčka. Na pečící papír dáváme hrudky. Konzistence nemusí držet úplně u sebe, pečením se hezky spojí. Pečeme cca 15-20 min při 180 °C.
d
Linecké cukroví

Potřebujeme:

200 gramů žitné mouky

50 gramů třtinového cukru

50 gramů kokosového oleje

50 gramů rostlinného tuku

kůra z citrónu

1 vejce

lžíce medu

domácí marmeláda
Postup:

Utřeme tuk s vejcem, přidáme kůru z citrónu, mouku, cukr a necháme odpočinout alespoň dvě hodiny v lednici. Poté z těsta vyválíme plát, z něhož vykrajujeme kolečka. Pečeme dozlatova při 180 °C. Po vychladnutí kolečka spojujeme. Já přizdobila rozpuštěnou čokoládou a různými ořechy.
b