České dráhy testují bezhotovostní platby ve vlacích

České dráhy zahájily testování bezhotovostní platby při nákupu jízdenek přímo ve vlaku. Testování provádějí průvodčí ze stanic Cheb, Olomouc a Břeclav ve vybraných dálkových vlacích, například na tratích Praha – Břeclav, Praha – Cheb, Cheb – Ostrava nebo Brno – Šumperk. Zkoušky probíhají na 10 platebních terminálech karet dvou různých typů.DSC_2155

Mobilní terminály typu Ingenico iCMP nebo Ingenico iSMP spolupracují s přenosnými osobními pokladnami POP IT – 9000. V těchto terminálech je možné platit kartami Mastercard, VISA, DinersClub, JCB a American Express. Jsou vybaveny pro příjem karet jak bezkontaktně, tak pro přenos dat z čipu nebo z magnetického proužku. Výhodou testovaných terminálů je možnost pracovat také v režimu off-line, kdy je umožněna transakce kartou bez potřeby komunikace s bankou až do částky 990 Kč. Vzhledem k tomu, že průměrná cena jízdenky hrazená ve vlaku se pohybuje okolo 120 Kč, umožní tyto terminály odbavení většiny zákazníků i v místech, kde není dostatečné pokrytí mobilním signálem pro on-line komunikaci s bankou.

České dráhy chtějí v rámci testovacího provozu získat praktické zkušenosti s možností hradit jízdenky platební kartou přímo ve vlaku. Mimo jiné se zaměříme na rychlost odbavení, kvalitu a rychlost komunikace mezi mobilním zařízením ve vlaku a pevnými zařízeními atp. V případě úspěšného testování by mohla být v příštích letech zavedena možnost platit za jízdenky prodané ve vybrané síti vlaků bezhotovostně platební kartou.

České dráhy akceptují platební karty při nákupu jízdenek již na 421 pokladních přepážkách v 255 železničních stanicích. Platební kartou lze hradit také nákupy na eShopu Českých drah včetně jeho mobilní verze dostupné přes mobilní telefony. Ročně realizují České dráhy bezhotovostní prodej jízdenek v objemu asi 2 miliardy korun, což představuje přibližně třetinu transakcí, a zájem o bezhotovostní nákup jízdenek stále roste.