Jablečný koláč, který budete chtít upéct znovu

Jablečný koláč na alsaský způsob – kdo ho ochutná, zařadí ho jistě do svých oblíbených receptů. Příprava koláče není složitá, celková doba i s pečením zabere přibližně hodinu.

K přípravě koláče budeme potřebovat:

250 gramů hladké mouky

3 sáčky vanilkového cukru

125 gramů másla

150 ml smetany

3 vejce

1/2 kávové lžičky prášku do pečiva 

špetka soli

citronovou šťávu

1 kilogram jablek

plátky mandlí nebo ořechy na ozdobu

Postup:

Smícháme mouku, cukr, změklé máslo, 1 vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout.  Oloupeme jablka, která nakrájíme na plátky přibližně  ½ centimetru široké, přidáme vanilkový cukr a lehce je pokapeme citronovou šťávou. Z těsta vytvoříme placku, kterou přeneseme do dortové formy a špejlí propícháme. Vyskládáme jablka a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 – 180 stupňů, pečeme přibližně 30 minut.

Mezi tím vyšleháme 2 vejce s 1 vanilkovým cukrem a pak postupně přidáme smetanu. Směs bude nadýchanější, když bílky vyšleháme do tuha a postupně přidáváme žloutky, cukr a smetanu. Směsí poté polijeme koláč, posypeme mandlovými plátky nebo ořechy a dáme znovu péct do zlatova. Výborný je koláč ještě vlažný, ale svoji chuť znásobí druhý den, kdy se stane krásně vláčným.