Záchranáři z obou stran hranice nacvičovali zásah u dopravní nehody

Dopravní nehoda s vyšším počtem zraněných byla hlavním tématem pondělního cvičení hasičů, zdravotníků a policistů na Svatém Kříži. Zúčastnili se ho záchranáři z Čech i Německa.

Úkolem zasahujících posádek bylo zachránit více než dvě desítky vážně zraněných při dopravní nehodě.

„První záchranáři na místě našli dvě havarované dodávky, v každé byl zaklíněný vážně zraněný řidič a spolucestující,“ informoval tiskový mluvčí hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal.  V nákladovém prostoru pak velitel zásahu viděl množství kartonových krabic, až za nimi pak nalezl dvě desítky zraněných osob. Společně s kolegy z Německa museli hasiči všechny zraněné vyprostit, záchranná služba spolu s německými záchranáři se postarali o roztřídění zraněných podle závažnosti a všechny pak sanitními vozy odvezly do chebské stanice profesionálních hasičů, která představovala pro účely cvičení nemocnici,“ dodal Martin Kasal.

Záchranáři se museli vypořádat nejen s velkým množstvím zraněných, ale také s omezeným prostorem pro záchranu i ošetření.  Policie v místě zásahu u frekventované trasy do Německa řídila provoz. Několik zraněných po nehodě v šoku uteklo do lesa, policie pak ve spolupráci opět s českými i německými hasiči zorganizovala pátrací akci.

„Cvičení se zúčastnili profesionální hasiči z Chebu, drážní hasiči z Chebu, dobrovolní hasiči z Kynšperka nad Ohří, hasičská jednotka z německého Waldsassenu, karlovarská záchranná zdravotní služba, německý červený kříž z Waldsassenu, ale také pořádková a dopravní policie z Chebu. Figuranty tvořili členové dobrovolných jednotek hasičů z Chebska,“ doplnil mluvčí.