Co upéct dobrého na víkend? Co třeba Podzimní nahý dort

Proč dělat dort jen k narozeninám? Což tak udělat si radost na víkend a upéct si Podzimní nahý dort? Recept na báječný dort je od Veroniky Chmelíkové.

Podzimní nahý dort s krémem z mascarpone a slaným karamelemPodzimní nahý dort - Veronika Chmelíková

Základní recept na piškot (dorty, řezy, podklady moučníků):

vejce

horká voda

cukr krupice

polohrubá mouka

Kolik váží vejce ve skořápce (zvažte právě ten počet vajec, která chcete použít), tolik navážíte cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Na každé vejce počítejte 2 lžíce horké vody. Šlehejte žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušlehejte sníh z bílků a střídavě s moukou vmíchávejte do pěny. Obměny: Piškot můžete připravit ořechový, kokosový, mandlový, kakaový, čokoládový, a to tak, že příslušná surovina smíchaná s moukou musí mít stejnou hmotnost, jakou mají použitá vejce.

Dávky těsta:

na 1 plech – těsto ze 4 vajec na podkladový korpus (např. pod řezy se želatinou)

na 1 plech – z 6 vajec na korpus určený k prokrojení a plnění

kulatá dortová forma 26 cm – těsto ze 6 vajec kulatá dortová forma 30 cm – těsto z 8 vajec

Těsto na piškot nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Doba pečení závisí na velikosti a výšce korpusu. Většinou je to od 30 až do 50 minut. První půlhodinu určitě neotevírejte troubu, aby těsto nekleslo. Po této době můžete otevřít troubu a vpíchnout špejli do středu korpusu. Po vytažení by měla být čistá. Korpus nechejte důkladně vychladnout. Až poté prokrojte tolikrát, kolikrát chcete a kolikrát to dovoluje výška korpusu.

„Já jsem pekla ve formě 25 a 26 cm a použila jsem na každé těsto 6 vajec. Do jednoho jsem dala holandské kakao a do druhého kokos. Postupovala jsem tak, jak je uvedeno v receptu, poradila Veronika Chmelíková.Podzimní nahý dort - Veronika Chmelíková

Slaný karamel

200 g cukru krupice

75 g másla

100 ml smetany ke šlehání

velká špetka mořské soli

Připravte si celkem dost velký hrnec. S karamelem se totiž musí pracovat opatrně, je velice horký a měli byste mít velký prostor na míchání. Máslo, nakrájené na malé kousky i smetanu si nechejte připravené po ruce. Plotýnku zapněte naplno. Položte na ni hrnec a do něj vsypejte cukr. Občas promíchejte metličkou. Cukr nejdříve začne hrudkovat, ale později se začnou hrudky rozpouštět. Až se větší část cukru rozpustí a začne tmavnout, můžete ztlumit teplotu. Ta by měla být taková, aby se cukr rozpouštěl, zároveň tmavnul, ale ne moc rychle. Příliš tmavý karamel by byl spálený, hořký. Hotový karamel by měl mít barvu liščí srsti. Hrnec odstavte z plotny a přidejte máslo, které opatrně metličkou rozmíchejte než se úplně rozpustí. Teď postupně přidávejte smetanu a míchejte. Vznikne řídká omáčka, kterou ještě dochutíte špetkou soli. Kdo chce karamel obyčejný, neslaný, tak jen sůl vynechá.

Krém z mascarpone a slaného karamelu – na dvoupatrový dort

1 kg mascarpone

400 ml smetany ke šlehání

slaný karamel podle předchozího receptu (cca 250 ml)

Všechny suroviny dejte do robota se šlehací metlou a vyšlehejte hladký, středně tuhý krém. Krémem naplňte prokrojený korpus. Dávejte pozor, aby byl výsledek hezký, aby krém příliš nepřetékal přes okraje. Nepoužíváte potahovací hmotu, takže všechno bude vidět. Na krém mezi jednotlivá patra můžete ještě naskládat ovoce. Tím bude dort ještě lepší. Opatrně na sebe naskládejte všechny části. Přebytečný krém otřete a teď se můžete pustit do zdobení. Ovoce naskládejte všude dokola. Můžete použít ořechy, nasekané i celé, kterými doplníte ovoce. Ještě polít dalším karamelem, lehce poprášit moučkovým cukrem – to pro efekt. Pořádně vychladit a můžete si pochutnávat!

Já jsem kokosové těsto namazala krémem a proložila banánem. To kakaové zrníčky z granátového jablíčka. Co se týká slaného karamelu, tak mi bohatě stačila jedna dávka. Nedovedu si představit, jak moc by to bylo sladké, kdybych dala jeden do krému a pak ještě uvařila další na polevu. Čili jsem 3/4 karamelu vlila do krému a ten krapet, co mi zbyl jsem použila na polití.

Ozdobila jsem to vším, co jsem našla, jak je vidět na fotografii.Titulní