Červená, oranžová, zelená či bílá? Ochutnejte podzimní polévky

Říká se o ní, že je grund. Polévka. Ale proč ji vařit? Výhod má hned několik. Její příprava není zdlouhavá, bývá snadno stravitelná a také zahřeje. Dnes představíme pro někoho pozapomenuté druhy –  dýňovou, špenátovou, cibulovou a polévku z červené řepy. Ale pozor. Zeleninové polévky vaříme krátkou dobu, abychom nezničili cenné vitamíny.

Dýňová polévka

 

Budeme potřebovat:

1 dýně (např. Hokaido)

2 litry vody nebo vývaru

Česnek podle chuti

Sůl

Pepř

Smetana

Dýni oloupeme (hokaido se nemusí loupat), vyndáme semínka a dáme vařit. Po změknutí jí rozmixujeme a přidáme česnek, sůl a pepř. Pokud bude po někoho řídká, může jí zahustit jíškou. Na závěr přidáme smetanu.

 

Špenátová polévka

 

Budeme potřebovat:

1 zmražený špenátový protlak

2 litry vody

Cibuli

Česnek

Mléko nebo smetanu

Lžíce hladké mouky

Špenátovou polévku připravíme nejlépe ze špenátového protlaku. Pokud ji budeme připravovat z listového špenátu, vykrájíme z listů všechny prostřední, tvrdé žilky.

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme špenátový protlak, zalijeme vodou a necháme 10 minut vařit. Rozmixujeme a pokud je polévka řídká, zahustíme hladkou moukou. Přidáme česnek a mléko nebo smetanu.

 

 

Cibulová polévka

 

Budeme potřebovat:

2-3 středně velké cibule

2 litry vývaru nebo vody

Máslo

Sůl

Cibuli nakrájíme na malé kostičky a smažíme na másle, až bude mít světle hnědou barvu. Pak přidáme mouku a zalijeme vývarem. Poté přepasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme sůl s pepřem. Podáváme s osmaženou houskou.

 

 

Polévka z červené řepy

 

Budeme potřebovat:

Cca 500 gramů červené řepy (může být i předvařená, která se běžně prodává)

2 litry vývaru

Sůl

Lžíce hladké mouky

Kysané smetana

Červenou řepu uvaříme do měkka ve vývaru. Zahustíme moukou a rozmixujeme. Pak už zbývá jen dosolit a pro toho, kdo má rád – přidat pár kapek octa. Podáváme se lžící kysané smetany.