Na nachlazení nejlépe zabírá klid

Plný nos, kýchání a zvýšená teplota jsou projevy nachlazení. Jak jej rozpoznat a kdy navštívit lékaře? To čtenářům Živého Chebska poradí dětská lékařka Silvia Šuba.
Definice
Běžné nachlazení  se většinou projevuje výtokem z nosu, ztíženým dýcháním nosem v důsledku překrvení nosní sliznice a nosních skořep a kýcháním. Dalšími doprovodními projevy mohou být zvýšená teplota, kašel, bolest hlavy, bolest v krku, bolest uší apod.
Hlavní příznaky   Jaké jsou hlavní příznaky nachlazení?
Nosní kongesce – překrvení nosu v důsledku zánětu zapříčiňuje ztížené dýchání nosem – ucpaný nos. Mnoho lidí se domnívá, že pocit ucpaného nosu je zaviněn přílišným množstvím hlenu, ale většinou jde o zánětlivé zduření nosních sliznic. Novorozenci dýchají pouze nosem, proto nosní kongesce v tomto věku může ovlivnit kojení a může způsobit závažnější dechové potíže. U starších dětí a dospělých způsobuje jen nepříjemný pocit, ale může vyústit v jiné potíže – bolesti uší, zahlenění uší, zhoršení sluchu, potíže ve spánku – chrápání až přestávky v dýchání. Pokud jde u dětí o jednostranné ucpání nosu bez jiných dalších příznaků, může se jednat o cizí těleso v nose. Při nosní kongesci trvající déle než 3 měsíce nutno myslet na alergickou rýmu, nosní polypy nebo rýmu nejasného původu.
Výtok z nosu – je výtok hlenu různého charakteru (průsvitný – serózní, hlenovitý – žluté nebo zelené barvy, hlenohnisavý – s příměsí hnisu ) z obou nosních dírek. Je častý, ale jen vzácně závažný. Hlen však může ucpat Eustachovou trubici a může dále dojít k akutnímu zánětu středního ucha, či spolu se zduřelou nosní sliznicí v oblasti vchodu do nosních dutin může způsobit akutní zánět vedlejších nosních dutin.
Co dělat, když nás nachlazení překvapí?
Domácí léčba – udržovat hlen řídký, spíše než aby byl hustý. Je to prevence výše uvedených komplikací. Proto je nutné přijímat zvýšené množství tekutin, zvlhčovat sliznice.
Kýchání – je náhlý, silný, nechtěný, rychlý proud vzduchu skrz nos a ústa. Je způsobený podrážděním sliznice nosu a krku . Časté kýchání je nepříjemné, ale nejde o závažný problém.

Příčiny    Co vyvolává nachlazení ?
Příčinou běžného virového nachlazení je jeden z více než 200 druhů virů. U dětí se vyskytuje častěji, a to až 6-10x ročně, u dospělých méně často, většinou probíhá v zimním období nebo v období chladných a deštivých dnů. Šíří se kapénkovou infekcí mezi dětmi, dospělý onemocní buď od dětí, nebo v kolektivu, na společných veřejných místech apod. Pacienti jsou nejvíce infekční první 2-3 dny, zbylých 7-10 dní již méně. Onemocnění tedy trvá 7-10 dní, během prvních 3 dnů se sekrece z nosu mění, stává se hustší a barva se mění z průsvitné na žlutou až zelenou. To je normální průběh a nejde o důvod k nasazení antibiotik. Po 7-10 dnech je většina pacientů vyléčena, u ostatních mohou některé příznaky  přetrvávat – např. kašel, a to i několik týdnů. Děti mohou trpět mírných zalehnutím uší a s tím spojenou nedoslýchavostí. Tento stav odezní spontánně během několika týdnů.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA
Léčba     Jaký způsob léčby je nejlepší?
Klid na lůžku (ve zvýšené poloze) a dostatek tekutin jsou nejzákladnější léčbou. Léky neurychlí průběh nemoci, ale pomohou pacientovi se cítit lépe. Při teplotě nad 38stC se podávají léky snižující teplotu a tlumící zánět ( paracetamol, ibuprofen). U starších dětí se může podat vitamín C, extrakt z echinacei nebo extrakt z pelargónií. Důležitá je péče o nos. Je nutné udržovat hlen spíše řídký než hustý. U malých dětí, které neumí smrkat a čistit si nos, je dobré aplikovat do nosních dírek roztok s mořskou vodou, počkat 30-60s, potom odstranit hlen z nosu odsáním. Při přetrvávajícím pocitu ucpaného nosu jsou vhodná dekongestiva – anemizační kapky. Nedoporučuje se dávat je déle než 7 dní, protože pak mohou ucpání nosu samy zhoršovat. Čištění nosu vatovými tampónky se provádět s velmi velkou opatrností z důvodu možného poranění křehké sliznice.  Při alergické rýmě se podávají léky proti alergickému zánětu.
Kdy kontaktovat lékaře?
Při přetrvávajících vysokých teplotách déle než 3 dny, při ucpaném nose s otokem víček, ev. tváří, čela. Při ucpaném nosu a poruchách vidění, při zhoršujících se bolestech v krku. U kašle trvajícího déle než 10 dní, kašle s produkcí hlenu s hnisem, zhoršujících se bolestech hlavy v čele, ucpaném nosu děle než 14 dní, při výtoku z nosu déle než 3 týdny