Na budovách krajského úřadu najdou lidé QR kód s kontakty na úředníky

Od nynějška nabízí Krajský úřad Karlovarského kraje novou službu pro veřejnost. Zájemci, kteří přicházejí do jednotlivých budov úřadu, najdou přímo u vchodu nainstalovaný QR kód, který lze načíst prostřednictvím chytrého mobilního telefonu. Po vyfocení kódu se uživateli zobrazí kontakty na všechny úředníky v konkrétní budově. Odpadne tak zbytečné hledání některého ze zaměstnanců krajského úřadu na nesprávném místě.DSC06323 malá na web

K využívání QR kódů je potřeba mít v mobilním telefonu fotoaparát, nainstalovánu QR čtečku a pro využití QR kódů přístup na mobilní internet. Zapnutá QR čtečka funguje jako fotoaparát, pokud člověk vyfotí QR kód, čtečka ho rozpozná a poskytne informace v něm obsažené. „V případě QR kódů na budovách krajského úřadu jde o jmenný seznam úředníků, kteří pracují právě v budově A, B nebo C, včetně kontaktů na každého z nich. Lidé tak nemusejí zbytečně ztrácet čas zjišťováním toho, kde vybraného úředníka najdou,“ uvedl ředitel krajského úřadu Roman Rokůsek a dodal, že QR kódy budou k načtení v menším formátu i jako součást informačního systému krajského úřadu.

Aplikaci pro načtení QR kódu lze zdarma stáhnout na internetu. Pro každý mobilní telefon výrobce nabízí ke stažení několik variant QR čteček, všechny však fungují na stejném principu. Pro uživatele operačních systémů Android, Symbian a Windows Mobile jsou k dispozici v obchodě Google Play, pro uživatele operačního systému IOS v obchodě App Store.