Vůně jablek a štrúdlu ovládla mariánskolázeňskou kolonádu

V pořadí již čtvrtý ročník Lázeňského festivalu jablek se odehrál o uplynulém víkendu v Mariánských Lázních. Na tamní kolonádě bylo k vidění téměř dvě stě druhů jablek. Součástí výstavy jablek byla i ochutnávka štrúdlů, které upekli studenti mariánskolázeňské hotelové školy. Návštěvníci se mohli pokochat – a leckdy také ochutnat – i pět set let staré druhy jablek, ale i hrušek.

„Jablko zvané míšenské s největší pravděpodobností jedl i Karel IV.,“ uvedl za Český svaz ochránců přírody Martin Lípa, koordinátor projektu oživen starých odrůd. „Staré odrůdy jsou pro Karlovarský kraj typické, protože se tu pěstovaly již před stovkami let,“ upřesnil. Některé měly své kořeny až ve středověku.
„Stále větším problémem jabloní jsou plísně, kterým se v současných mírných zimách na dřevinách více daří,“ poznamenal Martin Lípa. „Mnoho ze zde viděných jablek, a zejména ty starší odrůdy, jsou přirozeně někdy více odolné vůči nejrůznějším chorobám. Dokonce jsou některé stromy i odolnější, než například dnes pěstované. Ale není tomu tak u všech, je to napříč celým spektrem jabloní, které se v České republice pěstují,“ vysvětlil.

U některých moderních rezistentních stromů se stává, že se například po 20 letech odolnost vůči chorobám vytrácí, to se u starších stromů nestávalo buď vůbec anebo velmi zřídka. „Mezi starými odrůdami jablek anebo i hrušek, jsou stromy, které zůstaly rezistentní 400 let a je tam velká pravděpodobnost, že dalších 400 let rezistentní být vydrží,“ doplnil Martin Lípa.

Ale těchto speciálně odolných stromů je mezi starými odrůdami málo. České zahradnictví se podle odborníků nejvíce povzneslo právě za doby Karla IV., který se velmi pravděpodobně do míšenské odrůdy zakousl. „Tento král do Čech zavezl i vinnou révu a další teplomilné rostliny a celkově dbal na rozvoj zahradnictví po celé české zemi,“ informoval koordinátor. A jak to, že se v Čechách dařilo i těmto teplomilným rostlinám? „V té době zde bylo mnohem teplejší klima, než jak ho známe nyní, proto s pěstováním těchto rostlin nebyl žádný problém,“ vysvětlil.

V programu festivalu jablek nechyběl ani jarmark místních výrobců, řemeslníků a regionálních potravin. Pro děti zde byly připraveny různé hry. Navíc tu byla k vidění i výstava mariánskolázeňských zahrádkářských výpěstků.

A co se s ovocem stalo po skončení festivalu? „Tato jablka se sesbírala a odvezla do domova důchodců, kde je dále zpracují,“ poznamenal František Krejčí, místopředseda místní organizace mariánskolázeňského zahrádkářského svazu.

 

Na festivalu jablek se uskutečnilo také předání ocenění Ministerstva zemědělství za „Regionální potravinu Karlovarského kraje“ a také vyhlášení hlasování o nejhezčí jablko či nejchutnější štrúdl.

Celkem 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a vynikajícími chuťovými vlastnostmi z Karlovarského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015.  V soutěži o tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, bylo letos hodnoceno 72 produktů od 22 výrobců.

 

Oceněné výrobky a výrobci – noví držitelé značky

 

  1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas:

Myslivecká slanina – Josef Pelant

 

  1. Masné výrobky trvanlivé:

Odravský bačaj – MASO-UZENINY KOŠATA, s.r.o.

 

  1. Sýry včetně tvarohu:

Uzený sýr Bukáč – Belina s.r.o.

 

  1. Mléčné výrobky ostatní

Bio selský jogurt bílý – HOLLANDIA Karlovy Vary, s.r.o.

 

  1. Pekařské výrobky včetně těstovin:

Chléb KOLONÁDA – Karlovarská pekárna Trend s.r.o.

 

  1. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek:

Lomnická tyčinka – Cukrárna ONDRA s.r.o.

 

  1. Alkoholické a nealkoholické nápoje:

Světlý ležák 11° – Pivovar PERMON s.r.o.

 

  1. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě:

Sušené hrušky – křížaly – REGENT PLUS Žlutice, spol. s.r.o.

 

  1. Ostatní:

Krásenské čajování – andělské s kardamomem – Jitka Šimůnková